CSI / RusiaInternațional

Lukașenko, pe urmele lui Putin. Membrii PE au cerut CPI de la Haga să emită un mandat de arestare pe numele președintelui belarus

Membrii Parlamentului European (PE) au cerut Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga să emită un mandat de arestare pentru președintele belarusului Aleksandr Lukașenko, anunță serviciul de presă al Parlamentului European (PE).

„Întrucât Curtea Penală Internațională (CPI) a emis deja un mandat de arestare pentru președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și comisarul pentru drepturile copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova, europarlamentarii solicită CPI să ia în considerare un mandat de arestare similar pentru Alexandru Lukașenko”, se arată în declarație.

Pe 18 iulie, deputații au adoptat un nou raport privind relațiile dintre UE și Belarus. 49 de parlamentari au votat pentru, trei împotrivă, doi s-au abținut.

Politicienii sunt siguri că guvernul din Belarus este responsabil pentru crimele de război de pe teritoriul Ucrainei, în special pentru participarea regimului Lukașenko la transferul ilegal de copii. Din acest motiv, parlamentarii solicită instituțiilor UE și statelor membre să ia toate măsurile necesare la nivel internațional pentru a „permite urmărirea penală a liderilor politici și militari responsabili de crime împotriva umanității și genocid”.

Tot în raport, deputații își exprimă temerile cu privire la subordonarea Federației Ruse față de Belarus. Parlamentarii sunt îngrijorați de faptul că Lukașenko transformă țara într-un stat satelit de facto care găzduiește arme nucleare tactice sub comanda Rusiei.

În plus, recenta sosire a luptătorilor „Wagner” în Belarus, conform membrilor Parlamentului European (PE), creează noi riscuri potențiale de securitate pentru Ucraina, precum și pentru UE în general. Parlamentarii cer sancțiuni mai puternice împotriva Minskului și regretă că unele țări UE fac lobby pentru ridicarea restricțiilor asupra producătorilor belarusi de îngrășăminte cu potasiu, inclusiv Beloruskaliye, care este una dintre principalele surse de venit pentru regimul Lukașenko.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *