InternaționalRăzboi

Lukașenko, principalul aliat al lui Putin, susține că Belarus nu va lupta în Ucraina

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko a asigurat vineri, 30 septembrie, că ţara sa nu va lupta în Ucraina, pe fondul unor informaţii despre posibilă trimitere a zeci de mii de soldaţi în zone de luptă, relatează EFE și Agerpres.

„Avem o alianţă mai strânsă cu Rusia, nu cu NATO. Ce vreţi de la noi? Dar cu toate acestea insistăm că nu vom lupta în Ucraina”, a declarat Lukaşenko la primirea scrisorilor de acreditare din partea a 11 ambasadori străini la Minsk, între care şefii misiunilor diplomatice din Argentina şi Cuba.

Potrivit dictatorului belarus, citat de agenţia de presă Belta, Minskul ”face totul” pentru a opri vărsarea de sânge în Ucraina.

„Dar sunt unii care au nevoie de sânge pentru a fi vărsat”, le-a spus acesta diplomaţilor.

Fostul ministru al culturii şi lider al opoziţiei din Belarus, aflat în exil în Polonia, Pavel Latuşko, declarase în urmă cu o zi că Lukaşenko a promis Kremlinului că va trimite 100.000 de soldaţi în Ucraina şi că, prin urmare, se pregăteşte pentru un război pe scară largă, potrivit sursei citate.

În acelaşi timp, Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) afirmase că Belarus se pregăteşte locuri pentru a primi 20.000 de recruţi mobilizaţi din Rusia, potrivit agenţiei de presă Ukrinform.

Recruţii mobilizaţi ar urma să completeze unităţile forţelor armate ale Federaţiei Ruse staţionate în Belarus.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *