InternaționalUE / Nato

Lukaşenko urmează exemplul lui Putin și suspendă Tratatul privind forţele armate convenţionale în Europa. Cele două țări NATO cu care a intrat în conflict

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a semnat joi, 19 octombrie, un decret adoptat anterior de parlamentul ţării care suspendă Tratatul privind forţele armate convenţionale în Europa (CFE) în relaţia cu două țări din NATO, informează Interfax.

Documentul, care decretează suspendarea tratatului semnat la 19 noiembrie 1990, a fost publicat joi pe portalul naţional de informaţii juridice din Belarus.

Propunerea de suspendare a obligaţiilor din CFE ale Belarus în raport cu Polonia şi Republica Cehă a fost adoptată de Camera inferioară de la Minsk şi aprobată de Senatul belarus la 19 septembrie.

Camera inferioară a justificat această decizie prin dreptul Belarusului de a suspenda acest tratat pe motiv că Polonia şi Republica Cehă nu şi-au respectat nici ele ele obligaţiile faţă de Belarus care rezultă din CFE.

Lukaşenko urmează astfel exemplul omologului său rus Vladimir Putin, care a promulgat, la sfârşitul lunii mai, denunţarea Tratatului privind forţele armate convenţionale în Europa.

Aplicarea acestui tratat, destinat să împiedice oricare dintre alianţele militare din perioada Războiului Rece în Europa – NATO şi Pactul de la Varşovia – să acumuleze forţe pentru a lansa o ofensivă rapidă, a fost suspendată de Rusia în 2007.

Documentul, calificat la elaborarea sa în 1990 ca piatră de temelie a securităţii europene, a eliminat la vremea respectivă avantajul cantitativ al Uniunii Sovietice, din care făceau parte atât Rusia, cât şi Belarus, în ceea ce priveşte armele convenţionale în Europa.

Tratatul stabilea limite egale în ceea ce priveşte numărul de tancuri, vehicule blindate de luptă, artilerie grea, avioane de luptă şi elicoptere de atac pe care NATO şi Pactul de la Varşovia le puteau desfăşura între Oceanul Atlantic şi Urali.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Poza spune tot !
    Cei doi absolventi Magna cum Laude ai universitatii U.M.P.T.C.A !
    Va las pe voi sa ghiciti care e aia !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *