Lumea

Luna iunie 2023 a fost cea mai caldă perioadă înregistrată vreodată

Luna iunie a acestui an a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată în urma observațiilor climatice, cu temperaturi medii globale de 16,51°C, cu 0,53°C peste media din ultimele trei decenii.

Temperatura medie din iunie 2023 a depășit recordul precedent pentru această lună, stabilit în 2019, când termometrul a indicat o medie de 16,14°C.

Temperaturile record de luna trecută au fost înregistrate în nord-vestul Europei, dar părți din Canada, SUA, Mexic, Asia și estul Australiei au fost, de asemenea, “semnificativ mai calde decât de obicei”, notează Copernicus.

Separat în raport, serviciul climatic a abordat încălzirea oceanelor superioare, unde temperaturile au crescut la niveluri fără precedent, cu “valuri de căldură marină extreme” în jurul Irlandei, Regatului Unit și Mării Baltice.

“Anomalii excepțional de calde ale temperaturii la suprafața mării au fost înregistrate în Atlanticul de Nord”, a adăugat acesta.

Gheața de mare din Antarctica a scăzut, de asemenea, cu 17% sub medie, cel mai scăzut nivel pentru luna iunie de când au început observațiile prin satelit.

Copernicus a declarat că clima în Europa s-a încălzit cu 2,3 grade în 2022 față de era preindustrială (1850-1900), dublu față de media globală din anii 1980.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *