Editorial

Luna mai – primăvara literaturii

Din fericire pentru noi, nici Chișinăul nu mai lipsește de pe harta poeziei. De opt ani deja Uniunea Scriitorilor din Moldova, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizează Festivalul Internațional „Primăvara europeană a poeților", festival care a adus în orașul nostru traducători și poeți din zeci de țări.

Anul acesta, la a VIII-a ediție (2-5 mai), vom putea întâlni poeți din Germania, Belgia, Polonia, Cehia, Slovenia, România, Ucraina, Rusia, Turcia, Azerbaidjan și – desigur – Moldova. O sărbătoare poetică de o mare amploare, cum nu visam să avem acum câțiva ani. Programul va fi afișat în oraș, pe site-ul Uniunii Scriitorilor, în rețelele de socializare.

Avantajul acestui festival constă și în faptul că a reușit mereu să depășească granițele Chișinăului și să ducă poeții în Soroca, dar și la Universitatea din Bălți. Iar în Chișinău, pe lângă podiumurile poetice realizate seara, organizatorii au grijă ca grupuri de poeți să aibă întâlniri și lecturi în facultățile și liceele din oraș.

Și pentru că începem ușurel să creștem pe plan cultural, încă foarte slab comparativ cu alte țări, de anul trecut s-a repornit și Festivalul Zilele literaturii române la Chișinău, unde vor putea fi întâlniți mulți scriitori de peste Prut, în lectură și dialog cu cei de aici.

E bine când ne putem lăuda cu festivaluri, chiar dacă încă prea puține pentru o țară. Dar pentru că avem totuși aceste evenimente și pentru că avem un festival internațional ce se apropie de un deceniu și care a reușit să treacă orașul nostru pe harta evenimentelor literare de scară europeană, eu zic că e bine să semnalăm, să lăudăm, dar mai ales să fim prezenți la lecturile scriitorilor invitați.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *