CSI / RusiaRăzboiUcraina

Luptele din apropiere de Kupiansk pun Ucraina și Rusia într-o dilemă strategică

Ambele armate trebuie să se gândească bine unde ar fi mai bine să trimită rezervele, pentru că nu dispun de multe.

Trupele ruse s-au apropiat de Kupiansk în nord-estul Ucrainei, ceea ce a dus la apeluri sporite pentru ca civilii să plece. Acest lucru reflectă alegerile dificile pe care ambele părți trebuie să le ia cu privire la locul unde să trimită întăriri de-a lungul unui front care se întinde pe sute de kilometri.

Kupiansk a fost supus bombardamentelor regulate de artilerie ale Rusiei de câteva luni, iar marți un civil de 45 de ani a fost ucis în timpul bombardării unei fabrici de procesare a cărnii unde lucra ca agent de securitate.

„Armata rusă a vizat pe Kupiansk, deja aproape pustiu, sperând să forțeze Ucraina să apere orașul, distrăgând atenția soldaților de la propria contraofensivă în sud și sud-est. Comandamentul ucrainean, la rândul său, speră că progresul lent pe care îl fac în această zonă îi va forța pe ruși să redistribuie forțele de la Kupiansk spre sud”, scrie New York Times.

Kupiansk a căzut în mâinile forțelor Moscovei la scurt timp după invazia din februarie 2022 și l-au folosit ca centru logistic până când armata ucraineană a eliberat orașul în septembrie anul trecut. De atunci, forțele ruse bombardează Kupiansk cu artilerie, împiedicându-l să revină la viața normală.

Kremlinul se grăbește să întărească apărarea în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, într-una dintre puținele opțiuni rămase de a preveni o străpungere ucraineană de-a lungul unei axe critice.

Ca în multe alte situații, întăririle provin de la Divizia 76 Desant-Asalt, care este „probabil cea mai bună divizie a Rusiei și este relativ proaspătă”, potrivit analistului Rob Lee, de la Institutul de cercetare pentru politici externe din Philadelphia. Cel mai recent, divizia a atacat la începutul acestui an în jurul Kreminnei, unde rușii încă susțin o ofensivă limitată.

Faptul că rușii redistribuie Divizia 76 Desant-Asalt arată că ofensiva ucrainenilor din 2023, care a început cu atacuri blindate simultane de-a lungul mai multor axe în sudul și estul Ucrainei, pune o presiune tot mai mare pe apărarea rusă.

Doar în ultimele două săptămâni, forțe terestre și aeriene ucrainene au eliberat Robotîne în Zaporojie, în timp ce brigăzile de infanterie marină au împins trupele rusești din Urojaine, la aproximativ 80 de kilometri est de Robotîne, pe valea râului Mokri Oali.

După ce Comandamentul Operațional “Sud” ucrainean a desfășurat în jurul Robotîne una dintre cele mai bine înzestrate brigăzi pe care le deține, și una dintre rarele sale mari unități de luptă din rezervă strategică, Brigada 82 Asalt Aerian (trupe aeropurtate), Kremlinul s-a văzut nevoit să aducă la rândul său în zonă una dintre puținele sale formațiuni de rezervă.

Divizia a luptat în jurul Kievului în primele săptămâni ale războiului și sunt indicii că ar fi participat la masacrul civililor ucraineni din Bucea, în primăvara anului 2022. După ce s-a retras din zona central-nordică a Ucrainei, divizia echipată cu tancuri T-90, T-72 și cu vehicule de luptă BMP-2 și BMD s-a deplasat pe frontul din est.

Șase luni mai târziu, în august 2022, Divizia 76 a mutat temporar mai multe batalioane în regiunea Herson din sudul Ucrainei, în efortul eșuat de a opri contraofensiva din toamna anului 2022 în urma căreia Ucraina a eliberat malul drept al fluviului Nipru.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *