Opinii și Editoriale

Măcăitul, concediul și excepția de la regulă

Între timp penibilul, grotescul, absurdul s-au instalat bine printre noi. Unii fură, alții se odihnesc. Doar nu e guvern. Renato s-a întors de la Moscova și îl atacă pe Timofti. Acesta o fi ultimul ordin. Vă amintiți că Renato se visează președinte? Ce ar putea fi mai rușinos pentru noi, decât un bădăran, cu apucături de copii preșcolari needucați, care merge să facă grătare în fața reședinței președintelui spunând că a venit să îl dea jos pe „mac, mac, mac". Dacă un astfel de om, cu astfel de maniere, a ajuns o putere în stat, totul e pierdut.

Atâta – să-i spunem drept – prostie mă face să roșesc de jenă. Ați mai auzit voi așa ceva într-o țară? Ați mai văzut astfel de maniere la un om care se consideră viitorul președinte? Unul care măcăie, știe să și latre. Și e unul dintre liderii opoziției căruia noi i-am dat credit și putere. Probabil în Republica lui Renato vor exista doar discuții onomatopeice. Vom lătra, miorlăi, măcăi unii la alții când treburile nu vor merge cum vom vrea. Atunci ce articol voi putea scrie eu? „Tovarășul Renato e dâm dâm" sau „Hrrrrr în PMAN"?

Pe lângă papagalul încuiat și vesel avem și o altă variantă: vulpea șireată. Doamne, cum se vor mai prăpădi toți străinii de râs dacă va ajunge Plahotniuc premier! Vor sta la cafele și vor spune: „Cum, nu ați auzit? În Moldova guvernul e condus de cel împotriva căruia strigau moldovenii de se scutura cerul!" Să nu fie așa ceva! Ce tupeu jegos pe Marian Lupu să meargă la Timofti cu o astfel de propunere. Păi tot ce se întâmplă acum în Moldova, tot valul de nemulțumiri e bine legat de Vlad Plahotniuc. Cum amarului să îl propui premier? Nici extratereștrii nu ne vor scăpa de Vlazi! Am tot auzit până acum vehiculată această propunere a PD-ului, dar am crezut că e o glumă sau o dezinformare. Uite că nu e.
Și să nu uităm, Platforma DA a intrat până la urmă într-un partid. De parcă nu știam de la început că asta vor. Păcat de oamenii de bună credință care au crezut și încă mai cred în ei. În cei care erau mai preocupați să îl defăimeze pe Ghimpu decât să îl acuze în vreun fel pe Filat. Au luptat cu Ghimpu până au obosit. Iuda, trădătorul și așa mai departe. De parcă Ghimpu fură miliarde sau controlează justiția, parcă Ghimpu e tata lui Filat și al lui Plahotniuc. L-au numit trădător că a făcut până la urmă alianța. Dar ei, DA-ul, care se lăudau că nu vor deveni partid?

În mijlocul acestor adunături rușinoase e un om care muncește, văd un moldovean serios, care nu pierde timpul pe motiv că e demis. Cred că bănuiți de cine e vorba. Chiar și cei mai duri jurnaliști la adresa clasei politice, cum e și Vasile Botnaru, recunoaște această evidență. Junele Valeriu Munteanu lucrează neobosit. Scoate plasele de pe Nistru, protejează fauna țării, urmărește hoții de pământuri. Munteanu e politicianul moldovean la care ne uităm și spunem „așa da!".

Cât de imposibil e să își facă politicienii noștri treaba? Uite că nu e. Și chiar mai mult, aș îndrăzni să spun că și frații noștri de peste Prut ne pot invidia. Măcar acum, prin Valeriu Munteanu, suntem și noi mai profesioniști decât alții. Ar fi dat Munteanu o lege care să protejeze vânătorii și să nenorocească ciobanii? Aici nu e vorba de a fi european sau antieuropean. E vorba de a face o politică justă în folosul țării. Dacă oamenii simpli nu au înțeles ce s-a întâmplat în România și au dat vina pe UE, să stea liniștiți. Cred că și europenilor le-a stat mintea în loc la noua lege a vânatului de peste Prut.

Uite de ce ar fi bună unirea. În momentul de față noi avem nevoie de Kovesi, iar România are nevoie de Munteanu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *