ActualitateExterne

Macron a mobilizat mijloacele militare să intervină în sprijinul Israelului

Preşedintele francez Emmanuel Macron a confirmat că ţara sa a mobilizat mijloacele militare pe care le are desfăşurate în Orientul Mijlociu pentru a ajuta la contracararea atacului cu rachete balistice lansat marţi seara de Iran împotriva Israelului, relatează EFE.

Într-un comunicat difuzat la finalul reuniunii Consiliului de apărare şi de securitate, prezidată marţi de Macron, la care au participat mai mulţi membri ai guvernului său, Palatul Elysee a comunicat că “Franţa şi-a mobilizat mijloacele militare din Orientul Mijlociu pentru a face faţă ameninţării iraniene”, conform Agerpres.

Preşedinţia franceză nu a precizat ce forţe au fost utilizate pentru a împiedica rachetele iraniene să îşi atingă ţintele pe teritoriul israelian.

Dispozitivul militar francez în Orientul Mijlociu a fost utilizat şi în precedentul atac direct al Iranului împotriva Israelului, în aprilie.

Ce forțe militare au francezii în Orientul Mijlociu

Prezenţa militară a Franţei în regiune constă dintr-o bază aeriană în Emiratele Arabe Unite; o unitate combinată de forţe aeriene şi forţe speciale pentru combaterea grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi dintr-un contingent de aproximativ 600 de soldaţi ca parte a Forţei interimare a ONU (UNIFIL) în Liban, o forţă de interpunere la frontiera cu Israelul.

Macron a condamnat “cu cea mai mare fermitate” noile atacuri ale Iranului împotriva Israelului, subliniind prioritatea pe care o acorda “securităţii” statului israelian.

Palatul Elysee a indicat că preşedintele francez i-a ordonat ministrului său de externe, Jean-Noel Barrot, să plece din nou în Orientul Mijlociu cu scopul de a se consulta cu cei care pot contribui la “dezescaladare şi găsirea de soluţii la criza actuală în toate aspectele sale “, în special cu privire la situaţia din Liban şi din Fâşia Gaza, conform agenţiei de presă citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *