Internațional

Macron este împotriva desemnării Rusiei ca stat finanțator al terorismului

Marţi, 28 iunie, la încheierea summitului G7 din Germania, preşedintele Franței, Emmanuel Macron s-a pronunţat împotriva desemnării Rusiei ca ”stat finanţator al terorismului”, aşa cum ceruse omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite AFP cu referire la Agerpres.ro.

„Nu avem nevoie de nicio calificare pentru a aplica sancţiuni” împotriva Rusiei, a răspuns Macron la o întrebare privind solicitarea lui Volodimir Zelenski.

Liderul francez a declarat că ”Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige” războiul de agresiune declanşat împotriva Ucrainei, prin urmare sancţiunile împotriva Moscovei ”se vor menţine atâta timp cât este necesar, în următoarele săptămâni şi în următoarele luni”.

De asemenea, Macron a mai declarat la Elmau, unde a avut loc reuniunea la vârf a grupului ţărilor celor mai industrializate, că de la summitul NATO care urmează la Madrid trebuie transmis un mesaj ”de unitate şi forţă” privind securitatea Europei.

Macron a apreciat că pentru a limita profiturile ”unor producători şi speculanţi” de pe urma invaziei ruse în Ucraina ar fi posibilă plafonarea preţurilor petrolului din Rusia, care ar putea fi realizată printr-o alianţă a cumpărătorilor, informează dpa.

Însă, el a recunoscut că ar fi mai uşor de realizat o măsură similară privind gazele.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a fost de părere, cu aceeaşi ocazie, că pentru un plan de limitare a preţului ţiţeiului mai este ”mult de lucru” şi că ar fi ”un proiect foarte ambiţios şi foarte solicitant”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *