Externe

Macron îl asigură de sprijinul său pe Zelenski înainte de summitul NATO

Într-o conversație telefonică purtată marți, președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat sprijinul pentru omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, care solicită angajamente clare din partea NATO la viitorul summit al Alianței, care va avea loc la 11 și 12 iulie, potrivit Hotnews.

„Președintele Republicii și-a reiterat dorința ca acest summit să permită realizarea de progrese în ceea ce privește legăturile dintre Ucraina și NATO și să fie, de asemenea, o ocazie pentru aliați de a oferi Ucrainei un sprijin de securitate durabil”, a subliniat Elysée.

Volodimir Zelenski cere Alianței elemente „concrete” privind perspectiva de aderare odată ce războiul declanșat de invazia rusă în țara sa se va încheia.

Aliații caută în continuare o linie comună în ceea ce privește garanțiile de securitate pe care sunt dispuși să le acorde Kievului, precum și în ceea ce privește invitația adresată Ucrainei de a adera în cele din urmă la NATO.

La summitul de la Vilnius, NATO speră să organizeze prima reuniune a noului Consiliu NATO-Ucraina cu Volodimir Zelenski, chiar dacă nu se așteaptă ca Ucraina să adere imediat la Alianță.

Emmanuel Macron a vorbit și despre „situația de la centrala nucleară din Zaporojie”, ocupată de „forțe rusești”, în timp ce omologul său este îngrijorat de „provocările periculoase” din partea Moscovei.

Cei doi președinți au trecut în revistă și situația militară din Ucraina și ajutorul militar al Franței, potrivit Palatului Elysée.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *