CSI / RusiaInternațional

Macron pledează din nou pentru continuarea dialogului cu Rusia, invocând exemplul unei țări NATO

Joi, președintele Franței, Emmanuel Macron a pledat pentru continuarea dialogului cu Rusia, apreciind că „trebuie asumată posibilitatea de a continua să discuţi cu toată lumea”, „mai ales cu cei cu care nu suntem de acord”, informează Reuters și Agerpres.

„Cine are nevoie ca Turcia să fie singura putere din lume care continuă să discute cu Rusia?”, a declarat Macron în faţa ambasadorilor francezi reuniţi la Palatul Elysee cu referire la țara membră a NATO.

„Nu trebuie să cedăm în faţa niciunei forme de falsă morală care ar face să devenim neputincioşi”, a continuat liderul francez reiterând că „profesia de diplomat înseamnă să discuţi cu toată lumea şi mai ales cu cei cu care nu suntem de acord”.

„Prin urmare, vom continua să o facem”, „în cooperare cu aliaţii noştri”, a mai adăugat Macron la Palatul Élysée, adăugând că „divizarea Europei” era „unul dintre obiectivele războiului declanşat de Rusia”.

Răzgândirile lui Emmanuel Macron în legătură cu dialogul cu Rusia

Liderul de la Paris este unul dintre puţinii lideri europeni care a discutat cu Vladimir Putin după declanşarea războiului în Ucraina pe 24 februarie, strategie pentru care a fost aspru criticat de Kiev și chiar de unii lideri occidentali.

Palatul Elysee a susținut mereu că a acţionat astfel în acord cu preşedintele Ucraineni, Volodimir Zelenski, iar contactele cu Moscova au devenit mai rare după dezvăluirea crimelor de război imputate Rusiei, în special la Bucea.

În timpul campaniei electorale din Franța, Emmanuel Macron anunțase în luna aprilie că dialogul său cu Vladimir Putin „a încetat”. Însă la scurt timp după câștigarea unui nou mandat prezidențial el a revenit asupra deciziei, potrivit sursei citate.

În ultima perioadă liderul francez a fost însă mai preocupat de problemele interne ale țării sale în contextul creșterii galopante a prețurilor și a crizei costului de trai care a afectat grav și Franța.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *