Internațional

Macron și Scholz afirmă că vor să „construiască Europa pentru următoarea generație”, la 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Élysée

Cu două zile înainte de Consiliul de miniștri franco-german, Emmanuel Macron și Olaf Scholz și-au exprimat, într-o declarație comună publicată vineri, dorința de a construi Europa împreună „pentru următoarea generație”, în pofida disensiunilor și tensiunilor din ultimele luni între Paris și Berlin, potrivit Boursorama.com.

„La șaizeci de ani de la semnarea Tratatului de la Élysée (între Charles de Gaulle și Konrad Adenauer, la 22 ianuarie 1963, n.r.), Franța și Germania sunt de acord asupra chestiunilor fundamentale privind viitorul Europei”, au afirmat președintele francez și cancelarul german în acest text publicat de Journal du Dimanche și Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Împărtășim aceeași ambiție: aceea de a avea o Uniune Europeană rezistentă, puternică și suverană. Chiar și în cazurile în care avem divergențe, rămânem mai hotărâți ca niciodată să dezvoltăm răspunsuri comune, răspunsuri pe care dorim să le studiem împreună cu partenerii noștri europeni”, au declarat liderii celor două mari puteri ale UE.

În fața războiului din Ucraina, care „ne amintește că depinde de generația noastră să împiedicăm destrămarea viselor părinților fondatori ai Europei”, „trebuie să ne asigurăm că următoarele generații de europeni vor putea trăi pe un continent unde domnesc pacea, prosperitatea și libertatea”, au mai subliniat cei doi bărbați.

Palatul Elysée a amânat Consiliul franco-german în octombrie anul trecut, pe fondul fricțiunilor dintre Paris și Berlin pe o serie de subiecte, printre care planul german de combatere a inflației, proiectul de avioane de vânătoare europene și măsurile de combatere a crizei energetice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *