Externe

Macron spune că vrea pace în Ucraina fără „umilirea” Rusiei

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron a declarat luni la Strasbourg că, pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, va trebui să se construiască pacea fără a „umili” Rusia, informează cotidianul Le Figaro, citat de News.ro.

„Vom avea de construit o pace, să nu uităm asta niciodată. Va trebui să facem asta cu Ucraina şi Rusia în jurul mesei (…) Dar acest lucru nu se va face în negaţie, nici cu excluderea unuia sau altuia, nici măcar în umilinţă”, a declarat preşedintele francez în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susținut-o la la Parlamentul European.

Puţin mai devreme, în timpul unui discurs, Emmanuel Macron declarase: „Atunci când pacea va reveni pe pământul european, va trebui să construim noi echilibre de securitate fără a ceda vreodată tentaţiei sau umilinţei, nici spiritului de răzbunare”.

„Pentru că deja, în trecut, au devastat prea mult căile păcii”, a adăugat el, făcând o paralelă cu Tratatul de la Versailles încheiat după Primul Război Mondial, marcat de „umilirea” Germaniei.

Emmanuel Macron și-a reluat dialogul cu Vladimir Putin

Până la obținerea unui acord de pace, europenii trebuie „să facă totul pentru ca Ucraina să reziste şi Rusia să nu câştige niciodată”, dar şi „să păstreze pacea pe restul continentului european şi să evite orice escaladare” cu Moscova, a reafirmat preşedintele francez.

Tot luni, 9 mai, Emmanuel Macron a propus crearea unei noi „comunități europene”, paralelă cu Uniunea Europeană, cu scopul de a permite aderarea rapidă a Ucrainei la noua structură.

Declarațiile liderului de la Palatul Elysee vin după ce săptămâna trecută acesta anunțase reluarea discuțiilor sale telefonice cu președintele Vladimir Putin, despre care în timpul campaniei electorale a spus că au încetat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *