CSI / RusiaExterne

Macron merge la summitul BRICS din Africa de Sud, unde este invitat și Putin

Președintele Franței, Emmanuel Macron vrea să primească o invitație la summitul BRICS din Africa de Sud unde s-ar putea întâlni cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, scrie Politico.

„Să avem un dialog este mereu pozitiv, chiar dacă nu suntem mereu 100% de acord pe toate subiectele”, a declarat ministrul francez de externe Catherine Colonna în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Pretoria, unde a avut o întâlnire cu omologul său sud-african, Nalendi Pandor, potrivit RFI.

Summitul BRICS, organizație din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, va fi organizat de țara africană în perioada 22-24 august la Johannesburg.

Reuniunea de anul acesta a atras atenția opiniei publice din întreaga lume după ce în luna martie Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Ca țară membră a curții de justiție Africa de Sud ar fi obligată să îl aresteze pe președintele rus dacă intră pe teritoriul său, însă liderii politici sud-africani s-au contrazis în declarații cu privire la acest subiect.

Kremlinul a ezitat și el să ofere un răspuns privind participarea lui Putin la summit, afirmând că o decizie corespunzătoare va fi luată pe măsură ce acesta se apropie.

La summiturile BRICS de regulă participă liderii țărilor membre, însă ocazional sunt invitați și alți șefi de stat ai unor țări nealiniate.

Dacă diplomația franceză va obține o invitație pentru Emmanuel Macron acesta va deveni primul șef de stat al unei țări occidentale care participă la un summit al BRICS.

Va media Africa de Sud o întâlnire între Macron și Putin?

În cazul în care Vladimir Putin va decide să meargă și el în Africa de Sud, Macron ar putea deveni de asemenea primul lider al unei țări occidentale care se întâlnește cu președintele rus după ce acesta a declanșat „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei 2022.

Liderul de la Palatul Elysee a fost ținta unor critici dure, inclusiv din partea aliaților de pe flancul estic al NATO, din cauza conversațiilor telefonice avute cu Putin atât înainte, cât și după începerea războiului, precum și pentru unele afirmații aparent conciliatoare față de Moscova.

Vorbind la aceeași conferință de presă susținută de Catherine Colonna, ministrul de externe al Africii de Sud a declarat că invitarea lui Macron la summitul BRICS nu este exclusă, dar că decizia finală îi aparține președintelui Cyril Ramaphosa, întrucât el va prezida întâlnirea ca șef de stat al țării gazdă.

„Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar fi o inovare în cadrul actualului model de participare la BRICS, dar el ar putea amplifica anvergura globală a forumului BRICS”, a declarat Nalendi Pandor.

Politico notează că o decizie în acest sens ar putea fi luată chiar săptămâna aceasta întrucât Macron și Ramaphosa se vor întâlni la Paris pentru un summit financiar internațional.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Acest pitic cu aere de “stapanul inelelor” nu oierde nici o ocazie de a fi umilit. Asa a patit si la Kremlin, la Beijing. Probabil ca a inceput sa-i placa. Dupa retragerea Angelei din viata politica el ar fi trebuit sa schiteze viitorul unei Uniuni Europene din ce in ce mai divizata. La randul sau Olaf Schultz desi a fost si el marginalizat de conducatorul Chinei, pare totusi mai echilibrat si mai coerent jn politica externa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *