Social

MAEIE condamnă cu vehemență uciderea moldoveanului Alexandr Mațievschii, executat de un ocupant rus. Fapta poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău precizează că condamnă cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean Alexandr Mațievschii, militarul executat de un ocupant rus imediat ce a spus „Glorie Ucrainei”.

„Ca urmare a confirmării de către partea ucraineană a faptului că soldatul ucrainean executat de către soldații ruși este Alexandr Mațievschii, MAEIE condamnă cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean, faptă care poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar. Ne exprimăm cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexandr Mațievschii și ne solidarizăm cu poporul ucrainean. Reiterăm poziția fermă a Republicii Moldova prin care condamnăm războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Țara noastră rămâne angajată în sprijinirea Ucrainei în eforturile sale de a readuce regiunea la pace și stabilitate”, se menționează în mesajul emis de MAEIE.

Sasha, așa cum îl alintau apropiații, s-a născut la 10 mai 1980 în Republica Moldova, unde mama sa, Paraskoviia Mykhailivna, a fost detașată. Ea lucra ca tehnolog la o fabrică de încălțăminte din Chișinău. Acolo, Oleksandr a absolvit mai târziu liceul și o facultate de inginerie electrică. Apoi, familia s-a întors la Nijin, în Ucraina.

Până în februarie 2022, Oleksandr a lucrat ca electrician în Kiev. Din prima zi a războiului, a mers la Nijin, dar nu a putut să se înroleze imediat în armată. A ajutat la construirea de fortificații, a supravegheat la punctul de control, a pregătit sticle cu cocktail-uri Molotov și s-a întors insistent la centrul de recrutare. La 11 martie, a fost înrolat în Batalionul de apărare teritorială din Nijin.

În decembrie, când batalionul era pe punctul de a fi desfășurat în est, Oleksandr nu i-a spus mamei sale că va merge în zona de luptă activă, deoarece nu voia ca aceasta să se îngrijoreze. Când și-a luat la revedere de la mama sa, i-a mulțumit pentru că l-a născut.

Pe 29 decembrie, și-a sunat mama, iar aceasta a fost ultima lor conversație. După ce Sahaa a spus: „Mamă, nu mă voi preda niciodată!”, aceasta și-a dat seama că fiul ei se afla pe front.

Mama lui Sasha s-a reîntâlnit cu el la morga din Kiev, unde l-a identificat.

Menționăm că la începutul lunii martie, Alexandr Mațievschii, care lupta în Ucraina, a fost luat prizonier și a fost executat de soldații ruși imediat ce a spus „Glorie Ucrainei”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *