Cultură

Maestrul Grigore Rusu a împlinit 80 de ani

A fost unul dintre fondatorii faimosului teatru „Luceafărul”, iar ultimele câteva decenii şi le-a consacrat tinerei generaţii de actori, cărora le-a predat Arta Vorbirii. A editat şi o carte cu acest titlu, pe care a lansat-o la cea de-a 80-a aniversare, la Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi” din capitală, relatează Mesager.
La popasul de 80 de ani de la naştere, Grigore Rusu a retrăit evenimentele care i-au marcat destinul.

După 26 de ani, Grigore Rusu fost nevoit să-şi i-a rămas bun de la Teatrul „Luceafărul”. „Nu am plecat, organizaţiei de partid de atunci nu le-am convenit. Să ştiţi că tot ce era românesc a fost şi mai este şi acum interzis. Am plecat la Institutul de Arte”, afirmă maestrul în artă.

În deceniile următoare, Grigore Rusu a predat Arta Vorbirii. Astfel a intitulat şi noul volum, o chintesenţă a tehnicii vorbirii scenice, pe care a împărtăşit-o numeroşilor discipoli. În semn de recunoştinţă, unii au susţinut financiar apariţia cărţii, pe care o consideră foarte necesară.

Alături de discipoli, una dintre marile bucurii ale maestrului este fiica sa, care i-a urmat destinul. „I-am luat calea mai departe, sunt actriţă la Teatrul „Luceafărul”, printre fondatorii căruia se află tatăl meu şi mă mândresc. Pentru mine tăticul este şi va rămâne un model”, spune Anişoara Rusu-Șapoval, fiica, actriţă la Teatrul „Luceafărul”.

Grigore Rusu este şi autorul unor cărţi care aduc în actualitate marii actori ai scenei naţionale. „Am scris aşa cum i-am văzut, cum jucau repertoriul, rolurile, ce aduceau ei nou în arta teatrală”, susține el.

Maestrul continuă să se afle în vâltoarea vieţii culturale, merge la spectacole şi promite că va scrie noi cărţi despre măiestria oamenilor de teatru de la noi.
trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *