Economie

(MAGAZINE vs PIEȚE) Unde găsim cele mai ieftine produse din capitală

Citiți mai jos care sunt produsele social importante la care statul nu permite să se mărească prețul, ce șmecherii fac magazinele mari pentru a nu-și pierde clienții, unde preferă oamenii să facă mai des cumpărături, și de unde pot fi cumpărate cele mai ieftine produse.

După o săptămână de monitorizare a prețurilor din câteva piețe și supermarketuri din capitală, am observat că, în timp ce prețurile din magazinele mari practic nu variază în funcție de zona unde se află, atunci în piețe, prețurile sunt stabilite diferit și se schimbă de la un sector la altul. Dacă la Piața Centrală produsele sunt mai ieftine, atunci la piețele din Botanica și Ciocana produsele sunt cu câțiva bănuți sau lei mai scumpe. Asta se întâmplă pentru că, neavând prea multe alternative, oamenii cumpără produse la prețurile stabilite de vânzători.

Tabel în care sunt prezentate prețurile la aceleași produse în diferite piețe și supermarketuri din capitală

Statul nu permite creșterea prețurilor la produsele social importante

Printr-o hotărâre, guvernul a stabilit lista produselor la care prețurile sunt reglementate de stat, acestea fiind: pâinea, colacii, untul, uleiul de floarea-soarelui, laptele, smântâna, brânza, amestecuri lactate (uscate) pentru sugari şi conserve din carne pentru copii, conservele de legume şi fructe, sucuri pentru copii, zahărul, făină de grâu, orez, hrişcă, crupe, inclusiv fulgi de ovăs și paste făinoase fără adaosuri. Potrivit regulamentului aprobat de executiv, unităţile comerciale pot comercializa produsele sociale importante autohtone pe piaţa internă la preţuri de livrare cu un adaos comercial ce nu depăşeşte 20 la sută, asta cu excepţia pâinii şi a colacilor, pentru care adaosul comercial aplicat nu va depăşi 10%. Deci, conform hotărârii, indiferent ce se va întâmpla, prețurile la produsele menționate mai sus ar trebui să fie peste tot aproape la fel.

Prețul de pe raft diferit de cel de la casă

Alexandru Cuzimuc, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor spune că, în urma monitorizărilor efectuate, deseori identifică aceleași încălcări. „Problema cu care ne confruntăm cel mai des este faptul că în supermarketuri, destul de des, prețurile de pe raft nu corespund cu cele de la casă. Adică, atunci când cumpărătorul ajunge la casă află că produsele pe care le-a cumpărat costă mai mult decât se anunța pe raft. Mulți dintre reprezentanții rețelelor de magazine, argumentează că nu reușesc să schimbe prețurile, pentru că acestea se modifică foarte des și personalul nu poate face față. Atunci când identificăm asemenea încălcări, sancționăm agenții economici pentru ca ulterior să fie mai responsabili. Dacă în piețe nu sunt specificate prețurile la produse, la fel este o încălcare și pentru asta comercianții trebuie sancționați”, subliniază Cuzimuc.

Cumpărături în funcție de buzunar

Anton, un locuitor al capitalei, spune că, pentru că are un salariu de 2600 de lei, de cele mai dese ori își face cumpărăturile de la Piața Centrală. Bărbatul în vârstă de 56 de ani spune că așa face economii. „Îmi place să cumpăr legume și fructe din piață, de la producătorii autohtoni, deoarece sunt de încredere și mai ieftine ca în supermarketuri. Nu mi s-a întâmplat niciodată să găsesc la țărani roșii sau mere fără gust”, conchide bărbatul.

Tatiana, o altă locuitoare din Chișinău, face cumpărături în supermarketurile din capitală, pentru că după cum s-a exprimat ea, buzunarul îi permite. Vine aici pentru că produsele sunt calitative și prețurile accesibile, mai ales pe timp de iarnă când la piață nu găsești tot de ce ai nevoie. „Iarna afară e frig și nu aș putea face cumpărături prin piață, dar aici e mai comod. Cumpăr de mai mulți ani din aceste magazine și n-am avut niciun fel de probleme, mai ales că diferența de prețurile de aici și cele de la piață nu este foarte mare și, atunci, la ce bun să merg în alt capăt al orașului pentru a economisi câțiva lei”, subliniază femeia.

În urma observațiilor putem menționa cu certitudine că cele mai ieftine produse alimentare le putem găsi la Piața Centrală. Prețurile din supermarketuri sunt practic peste tot la fel și cel mai des, depășesc prețurile de la piață începând cu câțiva bănuți sau chiar lei și pentru fiecare produs.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *