Actualitate

Magistrații francezi au aplicarat sechestru asupra unui imbobil, una din zonele de elită ale Franței, al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc

Ca urmare a solicitării Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Tribunalul judiciar din Thonon-les-Bains, Franța, a dispus aplicarea sechestrului asupra unui bun imobil din orașul francez Sciez, una din zonele de elită ale Franței, care aparține fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, transmite Zdg.md.

Despre acest fapt, autoritățile franceze au informat Procuratura, printr-o notificare primită recent, anunță Procuratura Generală (PG) într-un comunicat.

„Potrivit estimărilor autorităților franceze bunul sechestrat valorează peste 4,2 milioane euro, care convertiți ar depăși suma de 83,5 milioane lei. Sechestrul aplicat asupra acestuia are ca scop garantarea posibilității aplicării pedepsei complementare a confiscării bunului în cadrul dosarului penal investigat de procurorii din Moldova.

Citând autoritățile cipriote, judecătorul de instrucție francez indică și faptul că învinuitul Vladimir Plahotniuc ar fi creat o rețea criminală la nivel național și internațional în 2009-2019, iar cu implicarea învinuitului Ilan Șor au înregistrat societăți cipriote și panameze în Anglia și au deschis conturi bancare pentru depunerea banilor deturnați din băncile din Moldova”, anunță PG.

Ulterior, bunul sechestrat urmează să fie administrat de către AGRASC – agenție franceză similară cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale a CNA din Moldova, până la pronunțarea unei soluții pe dosar.

„La realizarea efectivă a sechestrului au acordat asistență valoroasă magistratul de legătură din Ambasada Franței la București responsabil și de Republica Moldova, dar și consilierul Președintelui Republicii Moldova delegat de către Președintele francez pentru asistența organelor de drept naționale în cooperarea cu organele de drept din Franța. Urmărirea penală pe caz este în desfășurare”, mai informează responsabilii din cadrul PCCOCS.

Vă amintim că Vladimir Plahotniuc a plecat din Republica Moldova în luna iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

De asemenea, Procuratura Anticorupție (PA) a solicitat extrădarea lui Plahotniuc în iunie 2020, atunci când ex-liderul democrat a fost localizat în SUA și, respectiv, în septembrie 2020, în perioada când acesta a fost identificat în Turcia, însă, răspunsuri la aceste cereri din ambele state nu au parvenit în adresa autorităților de la Chișinău. Pe 1 octombrie 2021, Procuratura Anticorupție (PA) a înaintat un demers repetat către Biroul Național Central Interpol din Republica Moldova prin care a solicitat Secretariatului General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL emiterea unei difuziuni de căutare internațională în privința lui Plahotniuc.

Sursa: Ziarul de Gardă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *