Social

Mai bine fără carne pe masă, decât cu datorii

La parterul unui bloc aflat pe strada Igor Vieru din Chișinău este afișată lista celor care au datorii. Cea mai mică constituie 1399 de lei și cea mai mare este de 77 991,71 de lei. Alții trebuie să întoarcă „Termoelectricii” mai mult de 20 de mii de lei, însă cei mai mulți au de dat în jur de cinci mii de lei. În total, datoria blocului respectiv este de 321 272 lei. Cu toate acestea, în fiecare seară, în fața clădirii se parchează o mașină „Jaguar XF” care costă peste 40 de mii de euro.

Administratorul blocului, Ion Gopleac spune că împreună cu „Termoelectrica” au înaintat 17 dosare în instanța de judecată împotriva celor care au datorii mari. „În apartamentul care are mai mult de 77 de mii de lei datorie locuiește o doamnă cu doi copii. Ei pur și simplu nu doresc să achite facturile de mult timp”, spune gestionarul blocului.

De cealaltă parte, „Termoelectrica” se arată îngăduitoare și vine în întâmpinarea consumatorilor. „Depinde de administratorul blocului. Împreună cu el și cu persoanele care au datorii decidem reeșalonarea lor. Ne-am putea înțelege”, susține șefa serviciului de comunicare și relații publice în cadrul S.A „Termoelectrica”, Elena Junghina.

Alexandra Răilean este casnică și îngrijește un copil de opt luni. Ea spune că cheltuielile lunare ajung până la 6 mii de lei. „Foarte greu ne va fi în sezonul rece. Soțul muncește, mămica mea ne mai finanțează, bunica soțului ne mai ajută cu produse. Și noi încă locuim în chirie. Deci, pentru gazdă, serviciile comunale, cheltuielile pentru bebeluș, pentru hrană și telefon dăm, în total, maximum 6 mii de lei, cu toate ajutoarele din jurul nostru. Căci noi nu avem mai mult”, povestește femeia.

Alexandra zice că nu au dreptul să aibă datorii. „Ne-am refuzat de multe, cum ar fi ieșirile în oraș, întâlnirile cu prietenii, distracțiile, odihna. Pe toate le-am pus deoparte. Plătim doar pentru necesitățile cele mai importante. Până la urmă ne întreține soțul meu și mama”, concluzionează interlocutoarea.

„De acum înainte va trebui să strâng cureaua”

Dificultăți similare întâmpină Cristina din orașul Cahul. E o mamă tânără care își crește copilul fără soț. Însă reușește să se descurce de una singură, chiar dacă venitul ei lunar nu trece peste 1500 de lei. Ea achită facturile la timp pentru că nu își dorește să aibă datorii. „Sincer să vă spun, este foarte greu. Dacă până acum a fost cald și nu am plătit pentru factura de gaz, de acum înainte va trebui să strâng cureaua. Am 1500 de lei pe lună, tot cu indemnizația ce o primesc pentru bebeluș. Din banii aceștia scot deodată 400 de lei pentru pampers. Achit imediat lumina, în jur de 180 de lei. Pentru gunoi și apă dau vreo 90 de lei lunar, pentru internet, televiziune achit 80 de lei, chiar dacă televizorul este defectat. Și mai sunt multe cheltuieli. Achit toate serviciile comunale și mă strădui să achit totul ca să nu am datorii. Din banii rămași pun deoparte pentru pâine. Apoi cumpăr produse, cartofi, orez, hrișcă, zahăr și uneori unt. Ce-i drept, carne cumpăr foarte rar”, calculează femeia.
Cristina spune că îi va fi foarte greu la iarnă, pentru că cei 1500 de lei se adună din indemnizația copilului și ajutorul social pe care-l primește lunar, iar salariu nu are pentru că nu muncește nicăieri. „Doar copilul meu îmi dă putere și mergem înainte cu ajutorul lui Dumnezeu. Eu am scris o cerere la Primărie ca să îmi ofere ajutor bănesc pentru perioada de iarnă. Nu știu dacă voi beneficia de cei 300 de lei pentru patru luni, că am mașină de spălat și un frigider micuț, vechi. Dar asta va demonstra autorităților că am bani și nu am nevoie de ajutor”, povestește Cristina.

Femeia este împăcată cu soarta. „De mică știu ce înseamnă sărăcia. Apoi mama a plecat peste hotare și am adunat bani ca să ne luăm o casă. Ne-am luat una mică și acum e a noastră. Anul trecut am cumpărat-o, apoi mama s-a întors în țară. Eu am rămas însărcinată, deci amândouă fără de lucru. Mai am un frățior de 16 ani. Dar Dumnezeu e cu noi și o să o scoatem la capăt”, crede Cristina.

Compensații pentru agentul termic

Cei din Chișinău pot primi compensații pentru resursele energetice. Anul trecut 38 513 familii au beneficiat de această oportunitate. De asemenea, și anul acesta solicitanţii pot primi compensaţii pentru căldură în volum de 40 la sută din suma calculată conform tarifului pentru energia termică; pentru aprovizionarea cu apă caldă – 40 la sută; pentru aprovizionarea cu gaze naturale, energie electrică, lemne şi cărbune, folosite pentru încălzire – 450 lei lunar pentru o familie; şi la aprovizionarea cu gaze naturale, energie electrică, lemne şi cărbune, folosite pentru încălzire de către pensionarii solitari – 900 lei lunar.

Compensaţiile pentru cheltuielile suportate la efectuarea plăţilor pentru resurse energetice pot fi solicitate de cetăţenii defavorizaţi din municipiul Chișinău, care au avut pe parcursul ultimelor 12 luni un venit global mediu ce nu depăşeşte 2500 lei lunar, pentru fiecare membru al familiei. De asemenea, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei oferă ajutor social familiilor cu venit mic. Ajutorul constituie 250 de lei pe lună, în perioada rece a anului. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *