Economie

Mai multe economii se află în pragul colapsului, mai ales ţările care fac parte din zona euro

Un studiu al iBanFirst, furnizor global de servicii financiare care se adresează nevoilor IMM-urilor, arată că mai multe economii se află în pragul colapsului, în special ţările care fac parte din zona euro, la care se adaugă Marea Britanie, Canada şi Australia. Potrivit acestuia, Statele Unite ar putea evita o recesiune dacă sectorul imobiliar, care reprezintă 5% din creşterea economică a SUA, nu se va clătina în perioada următoare, transmite News.ro.

În studiul care evaluează piaţa valutară pentru 2023, iBanFirst oferă o prezentare generală macroeconomică pentru următorul an şi impactul potenţial pe care evoluţia principalelor valute l-ar putea avea asupra companiilor româneşti care derulează plăţi internaţionale şi care ar trebui să adopte o politică de protejare în faţa riscului valutar.

Experţii iBanFirst susţin că ne aflăm într-o situaţie fără precedent, rareori fiind prognozată o recesiune cu atât de mult timp în avans.

”Mai multe economii se află în pragul colapsului: ţările care fac parte din zona euro, Marea Britanie, precum şi ţările a căror bulă imobiliară a continuat să crească în ultimii ani, cum ar fi Canada şi Australia. Pe de altă parte, Statele Unite ar putea evita o recesiune dacă sectorul imobiliar, care reprezintă 5% din creşterea economică a SUA, nu se va clătina în perioada următoare. Scăderea momentană a preţurilor reflectă o ajustare a pieţei, dar nu un colaps al acesteia”, susţin experţii.

China nu va reprezenta un motor de dezvoltare în cursul anului următor.

Conform previziunilor iBanFirst, este de aşteptat ca rata de creştere a Chinei să încetinească semnificativ în 2023, la aproximativ 3%. Obiectivul guvernului chinez este să ajusteze economia, care în prezent este penalizată de strategia zero-Covid şi de greutatea cu care se desfăşoară restructurarea pieţei imobiliare, începută în septembrie 2021. Investitorii anticipează o pierdere totală de 130 de miliarde de dolari generată de incapacitatea de plată a dezvoltatorilor chinezi.

Pentru piaţa valutară, perspectiva intrării în recesiune înseamnă o reîntoarce la condiţiile de volatilitate, precum şi o depreciere a dolarului american. În opinia experţilor iBanFirst, dolarul american este supraevaluat faţă de majoritatea monedelor. De exemplu, acesta este supraapreciat cu aproximativ 28% faţă de euro, dacă ne raportam la cursul de schimb real.

”Deşi unii analişti vorbesc despre posibilitatea unei noi intervenţii coordonate pe piaţa valutară din partea principalelor ţări dezvoltate, cum a fost în cazul acordului Plaza din 1985, acest lucru rămâne la nivel ipotetic pe termen scurt. Suntem încă departe de nivelurile supraevaluate de atunci, prin urmare este mai probabil să asistăm la intervenţii individuale ale băncilor centrale, pentru a limita deprecierea monedelor lor naţionale”, adaugă ei.

Conform previziunilor iBanFirst, cursul de schimb euro/dolar va avea o tendinţă de creştere pe parcursul anului 2023, începând de la pragul de 0,90 dolari/euro în primul trimestru, la 1,05 dolari/euro la 6 luni, urmând ca până la finalul anului să atingă vârful de 1.08 dolari/euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *