Social

Mai multe persoane din Rusia care susțin că sunt „oameni de știință” nu au fost lăsate să intre în R. Moldova. Precizările Poliției de Frontieră

Mai multe persoane din Rusia nu au fost lăsate să intre în Republica Moldova și se află de două zile la Aeroportul din Chișinău. Cel puțin aceasta a scris presa rusă în această diminață, 20 septembrie. Potrivit Ria Novosti, persoanele sunt „oameni de știință din Federația Rusă și din țările din Asia Centrală, care se îndreptau spre Transnistria la o conferință”. Reprezentanții Poliției de Frontieră a Republicii Moldova au declarat, într-o sinteză, că 46 de persoane nu au fost admise pe teritoriul țării noastre în ultimele 24 de ore. Măsurile au fost luate, potrivit instituției, „având la bază analiza de risc și informațiile obținute prin schimbul de informații cu Serviciul de Informații și Securitate, dar și cu partenerii internaționali”, scrie Newsmaker.md.

Astfel, miercuri dimineața, presa rusă a scris că „un grup de oameni de știință din Federația Rusă și din țările din Asia Centrală (printre ei profesori, filologi, istorici), care se îndreptau spre Transnistria pentru o conferință la tema limbii ruse, nu au fost lăsați să intre în Moldova”. 

„Ei se află de două zile la Aeroportul din Chișinău sub supravegherea poliției”, a menționat sursa citată, cu referire la o persoană din grup. Cel din urmă a spus că grupul avea documentele necesare pentru intrarea în Republica Moldova

La fel, a adăugat sursa rusească, „la aeroport, fiecărei persoane i s-a înmânat câte un act în care se menționa că li s-a interzis intrarea pe motiv că „nu îndeplinesc alte condiții stabilite de art. 8 din Legea nr. 200 din 16 iulie 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova” (Refuzul intrării în Republica Moldova – n.red.) sau alte reglementări””. 

NM a solicitat un comentariu de la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, iar reprezentanții instituției au menționat că vor publica un comunicat de presă în acest sens.

Ulterior, reprezentanții instituției au publicat o sinteză a numărului de refuzuri de intrare în țară pentru cetățenii străini, fără a oferi detalii despre situații concrete.

Poliția de Frontieră a declarat că 46 de persoane nu au fost admise pe teritoriul Moldovei în ultimele 24 de ore.

„În contextul măsurilor întreprinse pe linie de securitate, având la bază analiza de risc și informațiile obținute prin schimbul de informații cu Serviciul de Informații și Securitate, dar și cu partenerii internaționali, pentru 46 de cetățeni străini care intenționau să intre în Republica Moldova s-a aplicat refuzul de intrare în ultimele 24 de ore”, au comunicat reprezentanții instituției.

Aceștia au menționat că „în cazul cetățenilor străini nu le-a fost autorizată trecerea frontierei de stat și, după măsurile de filtrare instituite, persoanele au fost întoarse în statul de pornire”.

„Amintim că pentru a exclude riscurile de securitate, în toate punctele de trecere a frontierei de stat sunt aplicate protocoale de securitate, ceea ce presupune suplimentarea controlului trecerii frontierei de stat pentru călători, în special pentru cetățenii străini. În continuare, Poliția de Frontieră în cooperare cu autoritățile naționale competente și partenerii internaționali va întreprinde măsurile necesare pentru a nu admite cazuri ce atentează la siguranța și securitatea statului și a cetățenilor Republicii Moldova”, a precizat instituția.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *