Social

MAI pregătește înăsprirea legislației cu privire la armele pneumatice, după tragedia de astăzi de la Edineț

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pregătește un set de acte normative pentru actualizarea legislației cu privire la achiziția, circulația, păstrarea și folosirea armelor de tip pneumatic, a anunțat ministra de Interne, Ana Revenco, după ce astăzi, un copil și-a împușcat din greșeală verișoara, cu o armă deținută ilegal de părinții acestuia, transmite Radiomoldova.

Întrucât în ultima perioadă incidentele legate de folosirea și deținerea necorespunzătoare a armelor de tip pneumatic sunt tot mai frecvente, Ministerul Afacerilor Interne va veni cu schimbări legislative în acest sens. Un proiect de lege este în proces de elaborare, iar amendamentele urmează a fi înaintate forurilor superioare spre aprobare, a scris ministra Ana Revenco, pe pagina sa de Facebook.

Vă amintim că marți, 20 iunie, în jurul orei 11:00, Poliția a fost sesizată despre faptul că o copilă de 7 ani a fost împușcată din imprudență de verișorul ei de 8 ani.

Preliminar, la fața locului polițiștii au stabilit că minorii se aflau în grija bunicii și se jucau. La un moment dat, băiatul a scos de sub patul părinților arma pneumatică și a îndreptat-o spre copilă cu intenția de a o speria, dar din greșeală a efectuat o împușcătură. În urma traumelor primite, din nefericire, minora a decedat.

Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

De la începutul acestui an încă nu au fost constatate astfel de cazuri, a declarat șeful Secției supraveghere circulație armament a Inspectoratului General al Poliției, Ion Țurcanu. Potrivit acestuia, cel mai des, armele deținute ilegal sunt folosite pentru vânătoare ilicită sau pentru a efectua trageri în locurile interzise.

„O să facem o revizuire a legii ce reglementează regimul armelor și al munițiilor. Presupunem că o să înăsprim regimul acestor arme să fie asemănător ca la arme cu glonț. Astfel, persoana să vină o dată la 5 ani la avizarea permisului de port-armă. Chiar dacă intervenim, iar la întrunirile desfășurate în teritoriu spunem să fie predate aceste arme deținute ilegal, letale sau neletale, oricum vedem că se întâmplă tragedii și cu armele neletale”, a declarat Ion Țurcanu.

De asemenea, Ion Țurcanu a mai precizat că posesorii de arme sunt obligați să le păstreze în safeuri sau dulapuri metalice la care să nu aibă nimeni acces. Armele se păstrează descărcate și separat de muniții.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *