Timpul Liber

Mai puțini producători, dar cu vinuri de calitate înaltă

Toate trei evenimente sunt organizate de către „Poliproject Exhibitions” SRL și Uniunea Oenologilor din Moldova. La inaugurarea lor a participat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. În discursul său, el a vorbit despre importanța ramurii de vinificație și locul ei determinant în economia țării, specificând, în acest sens, necesitatea îmbunătățirii în continuare a indicelor de calitate, datorită cărora, în ultima perioadă de timp, vinificatorii moldoveni au reușit să recucerească o parte din segmentul intern al pieței de consum și să sporească volumul producției exportate peste hotarele țării.

La expoziție am observat mai puțini producători, dar și vizitatori, cu toate că prețul biletului de intrare la Teatrul vinului și gastronomiei, cu degustare de vinuri și bucate, era de doar 10 lei. Solicitat de TIMPUL, fostul ministru al Apărării, Vitalie Pleșca, ne-a spus că situația de la expoziție corespunde cu cea din țară. „Nu m-am așteptat să fie atât de puțini producători și vizitatori. Credeam că nu voi avea unde să-mi parchez mașina. Vedeți că e mult spațiu liber peste tot. Pe de altă parte, mă bucur că puținii producători care au venit au adus vinuri de calitate, care poartă marca lor”.

Producători, speriați de chirii

Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ștefan Chitoroagă, ne-a spus că sunt puțini producători din cauză că și costul chiriei spațiului aici este mare. „Vom face totul ca, pe viitor, prețul pentru chirie să fie simbolic sau să fie redus la zero”, a afirmat el. Potrivit lui Marcel Bobeico, manager al Companiei „Vinăria din Vale” din Săseni, Călărași, prețul unui metru pătrat arendat este de 100 de euro, astfel încât compania, ocupând un spațiu de 20 de metri pătrați, a achitat peste 2000 de euro, inclusiv taxa de participare. Participanţii la Concursul internaţional, vinificatori din 12 ţări ale lumii, au prezentat juriului de experţi în domeniu 230 de mostre de vinuri albe şi roşii, divinuri şi lichioruri. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *