Opinii și EditorialeROMÂNIA

Mai sunt trei zile: Miza Schengen – ”Două loturi”. Klaus Iohannis, un Lefter Popescu al României

Mai sunt trei zile până la decizia finală privind aderarea noastră la spațiul Schengen. Din păcate, la Administrația Prezidențială s-a lăsat o liniște mormântală ceea ce ne duce cu gândul la un eșec de proporții al regimului Iohannis. Presa sistemului, cea hrănită lunar cu zeci de milioane de euro, are interdicție să vorbească despre aderarea României la Spațiul Schengen. Așa s-a dat ordinul pe unitate.

Dacă Cotroceniul e plecat în vacanță la Sibiu, lacheul de serviciu a ieșit la apel cu o declarație tipică grupului de la Cluj: „România are peste 95% şanse să intre în spaţiul Schengen!”.

Deci dacă e să ne luăm după Rareș Bogdan suntem deja în paradisul Schengen, iar după nouă decembrie scăpăm de cozile umilinței. Totuși, Rareș Bogdan a mai emis declarații mincinoase prin care a creat speranțe deșarte românilor. Nu putem uita de celebra declarație din campania electorală: ”În 30 de zile tăiem pensiile speciale!”. Să nu intrăm și în Schengen la fel cum au tăiat liberalii pensiile speciale. Rareș și Cotroceniul au impresia că noi suntem proști, respectiv sclavii lor pe plantație, iar ei pot face ce vor pentru că nu îi trage nimeni la răspundere.

Pe lângă faptul că e prost și mincinos, Rareș Bogdan uită să le spună românilor că Austria și Olanda se opun total intrării Bulgariei în Schengen, iar fluviul Dunăre figurează ca parte internă a spațiului Schengen, adică fără bulgari nu putem intra nici noi.

Ciocoiul de la Cotroceni a impus României un dezastru după chipul și asemănarea sa. Celebrul stat eșuat păstorit de ciocoiul Iohannis va bifa încă un moment de grație pe opt decembrie odată cu căderea aderării noastre la Schengen. Șansele noastre de aderare sunt undeva la 5%, o să batem la consiliul JAI cu 1 la 3 precum Polonia pe Franța. Poate că ar trebui să îl întrebăm pe oracolul de la Paris cât e scorul pe opt decembrie la Consiliul JAI, având în vedere că măria sa Werner Iohannis nu ne spune nimic.

Dacă tot am intrat la capitolul pariuri să mai ascultăm o pliscuire a mareului pițigoi de la Cluj, Rareș Bogdan:

 • Cât privește despre pariuri, “Aş paria cu mai multă încredere pe intrarea României în Schengen. Sper ca Europa, Spania, să ia Cupa Mondială. Cehia a decis să pună pe Consiliului JAI accesul în spaţiul Schengen. Va fi şi reuniunea COREPER care va lua o decizie pentru viitorul Consiliu”.

Miza Schengen, ”două loturi” – viceversa

Schengen rămâne visul unei nopți de iarnă, un fel de alba neagra a regimului Iohannis. Dacă acest inspector școlar de la Sibiu rătăcit pe plaiuri dâmbovițene ne ascunde adevărul, ne rămâne doar desacralizarea Schengen.

„Într-o zi zi, loteriile au tras biletele câștigătoare iar loturile extrase aveau chiar numerele biletelor domnului Lefter. Acesta nu știa nimic, până într-o seară, când a venit la el în vizită căpitanul Pandele, cel care i-a dat banii de bilete, și i-a spus că a câștigat loturile cele mai mari.

După plecarea căpitanului d-nul Lefter iar s-a apucat de căutat biletele. Acesta, așezându-se pe canapea, și-a dat seama unde ar putea fi. Erau într-o jachetă cenușie care a dat-o madam Popescu la o chivuță în schimbul la 10 farfurii. Nervos, domnul Lefter sparge farfuriile iar apoi, împreună  cu madam Popescu și căpitanul Pandele, pornesc spre Țâca, chivuța.

Spre seară, ei au ajuns la casa chivuței, o casă mică și amărâtă. Când au intrat au văzut-o pe Țâca și pe o femeie bătrână care făcea mâncare. După o discuție, domnul Lefter observă pe un pat niște haine și a început să le examineze pe fiecare. Neputând să-și jacheta, acesta o i-a din nou la întrebări pe Țâca. Ea îi spuse că jacheta este pe ea. În acel moment fata îi dă jacheta domnului Lefter dar nici acolo nu găsește biletele.

După această întâmplare, cei trei s-au dus la berărie și au început să discute despre situația actuală. Tot acolo d-nul Lefter a citit și gazeta de seară din care a aflat că dacă nu se duce cu biletele la loterie pierde banii. Imediat, îl vede pe șeful său la care s-a rugat să-l lase în concediu 2-3 zile, zicând că e bolnav. După o ceartă, șeful domnului Lefter pleacă supărat.

După aceea domnul Lefter pleacă și el la secție să o vadă pe Țâca, deoarece ea a fost arestată. Când ajunge acolo, acesta află că a fost eliberată și lăsată să plece acasă.

De acolo, d-nul Lefter s-a întors la cocioaba unde stătea Țâca. Cum îl văzură, Țâca și bătrâna au sărit pe el și l-au lovit. Speriat, domnul fuge acasă unde a primit o scrisoare de la un coleg de muncă, aflând că trebuie să vină la servici.

Dimineața următoare, se prezintă în biroul șefului său. După ce au vorbit, domnul Lefter trebuia să-i aducă șefului un dosar. În biroul lui, lângă dosar observă două hârtiuțe mici care erau biletele. Fericit, el s-a apucat să-și scrie demisia. Trecând din nou pe la biroul șefului, domnul Lefter pune pe masă dosarul și demisia. Când merge să-și încaseze câștigul află că numerele erau câștigătoare fiecare la cealaltă loterie. Șocat de descoperire ghinionistul face o criză de furie necontrolată.

În deznodământ naratorul o înfățișează pe doamna Popescu călugăriță,cu mintea zdruncinata, strângând și ascunzând cioburi de străchini și pe Lefter Popescu un bătrân singuratic rătăcind pe străzile Bucureștiului spunând în continuu cuvântul ‘viceversa’.” – scurt rezumat al nuvelei Două Loturi, de Ion Luca Caragiale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

 1. ‘Servici ‘ este gresit, se scrie si se pronunta ‘Serviciu’.
  Nu cred ca e potrivita paralela cu personajul lui I L Caragiale. Daca se va rata admiterea in spatiul Schengen nu e aceeasi situatie cum ar fi castigarea unei averi pentru Klaus Iohannis., care are asigurat un trai linistit dupa 2024, nu cred ca il va preocupa acest fapt prea mult.

 2. Cel mai incomod presedinte pentru cotarlele hauriste.
  Pro-occidental, respectat de toti partenerii Romaniei.
  Fara multa vorbarie isi vede de politica externa si de aparare.
  Daca ar candida a treia oara ar castiga din nou cu peste 60%.
  Vad ca patriotii astia de duzina nu pot suporta un presedinte normal, duc dorul Tatucului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *