Maia Sandu a găsit soluția „perfectă” pentru rezolvarea conflictului transnistrean: Ucraina să bată Rusia, iar Moldova să nu facă nimic
Șefa statului vede victoria Ucrainei în războiul cu Federația Rusă ca un context favorabil pentru reglementarea conflictului transnistrean.
O afirmație în acest sens a fost făcută de Maia Sandu miercuri seara, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul pro-guvernamental Jurnal TV.
„Premize pot apărea atunci când Ucraina va câștiga acest război. Eu întotdeauna am spus că acest conflict poate fi rezolvat atunci când apare o oportunitate geopolitică și noi trebuie să fim gata pentru această oportunitate geopolitică. În momentul în care Ucraina câștigă războiul, atunci poate să apară o oportunitate geopolitică. Și, repet, atunci trebuie să fim gata pentru această oportunitate.
În prezent eu nu văd condiții de rezolvare pașnică a acestui conflict, or condiția noastră principală este rezolvarea pașnică a conflictului. Pentru noi acum e important să menținem pacea (adică să nu facem nimic – n. red) și pe malul drept și pe malul stând al Nistrului”, a declarat președinta.
“Mergi pe burta, ca apa-i mica”, cum se zice. Iar daca totusi castiga rusii razboiul, ne dam de partea lor – care-i problema? Si tot asa, din greseala in greseala, la victoria finala!
E basarabeanca sadea, si respira prin toti porii duplicitatea intiparita in ADN-ul acestei populatii dintre Prut si Nistru. Cred ca si zicala ” capul plecat sabia nu-l taie” aici s-a nascut, dar se aplica si valahilor din Tara Romaneasca la care nu vorbim de duplicitate ci de triplicitate.
Doar in Ardeal mai vorbim de romani , oameni de credinta si cuvant, ce au rezistat sute de ani imperialismului habsburgic si nationalistilor maghiari.
Basarabia are doar doua secole de influenta ruseasca si efectul e devastator.
cu rabdatul pana la oportunitate are dreptate – Ukraina oricum va castiga.
Exista voici in Ucraina care i-au propus presedintei RM sa rezolve conflictul pe calea armelor – doar ca au nevoie de incuviibtarea formala pentru interventie. Presedinta a respins solutia militara – pentru a demonstra partii transnistrene dorinta de dialog pasnic. Intr-un final transnistria ca si Serbia va avea de ales – ramane in izolare si fara finantare ori intra in UE.
Real ce poate face presedinta acum este integrarea sistemelor de comunicatie si transport si aprovizionare energetica cu Romania, trecerea la encartamentul european. In Ucraina xista voci ca 10 ani dupa razboi sa nu existe nici o comunicare cu Rusia. Doar dupa 10 ani de la finalizarea razboiului va fi posibila eliberarea vizelor de intrare cetatenilor rusi. Caile ferate din imediata apropiere a zonelor de lupta for fi dezasamblate pentru a preveni transferul rapid de material de razboi de catre partea rusa. Cel mai probabil vor face acelasi lucru in proximitatea transnistriei. Dupa terminarea razboiului caile ferate din Ucraina vor fi reconstruite cu encartament european. Din aceasta rezulta ca RM nu va avea nici o motivatie sa ramana pe encartament rusesc. Speram totusi se se construiasca inca vreo 10 poduri peste Prut ori sa roage cineva Ucraina sa redirectioneze Prutul in Nistru – ca si asa nuajunge apa 🙂