CSI / Rusia

Maia Sandu acuză că Rusia „cumpără” alegători la alegerile locale

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat miercuri Rusia că a “cumpărat” alegătorii la alegerile locale din acest weekend, investind bani în partidele politice susținute de Moscova.

Sandu, care a condamnat invazia Rusiei în Ucraina și a acuzat Rusia că a încercat să o înlăture de la putere printr-o lovitură de stat, a declarat că Moscova a canalizat echivalentul a aproape 5 milioane de dolari către “grupuri criminale” în două luni. Printre acestea se numără un partid interzis, condus de omul de afaceri fugar Ilan Shor.

Duminică, ea a îndemnat alegătorii să-și susțină aliații pentru a-și arăta sprijinul față de viziunea sa privind trecerea Moldovei în Uniunea Europeană.

“Rusia obișnuia să cumpere oamenii care conduceau Moldova”, a spus Sandu, referindu-se la scandalurile de corupție din fostul stat sovietic înainte de alegerile sale convingătoare din 2020.

“Ea nu mai are această oportunitate. Acum ea cumpără cetățeni moldoveni. Kremlinul folosește diferite categorii de persoane… Există oameni care lucrează pentru Kremlin și care merg la Moscova pentru bani”, a spus ea.

Sandu a făcut apel la organele de drept să ia măsuri pentru a-i pedepsi pe cei responsabili.

Moldovenii votează duminică în cadrul unor alegeri considerate un barometru al cursului pro-european al lui Sandu. Ea a obținut sprijin pentru politicile sale la un miting de mii de persoane la Chișinău în luna mai, dar sprijinul este mai puțin sigur în orașele mai mici și în zonele rurale.

“Este important ca toată lumea să vină și să voteze pentru acei candidați care vor pune în aplicare politicile pro-europene ale Moldovei și nu vor crea obstacole pe această cale”, a declarat Sandu.

Moldova a blocat accesul la principalele site-uri de știri rusești în ajunul alegerilor.

Moscova a condamnat această măsură ca fiind o încercare de a le interzice moldovenilor accesul la opinii alternative și l-a acuzat pe președinte că încurajează sentimentele antirusești.

Șor, încarcerat în absență la începutul acestui an pentru rolul său într-un scandal de corupție de 1 miliard de dolari, a ridiculizat campania pro-europeană a lui Sandu și a organizat demonstrații din exil în Israel, cerând demisia guvernului său.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat partidul său ilegal și a interzis mai multor candidați ai acestuia să candideze.

Reamintim că CEC-ul moldovean a refuzat acreditarea mai multor observatori ruși pe termen scurt la OSCE.

Alegerile locale din Moldova vor avea loc la 5 noiembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Doamna Presedinte ,
    Daca aveti dovezi concrete , nu va ramane decat sa le aplicati LEGEA !
    Cu pedepse maxime pentru tradare de tara !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *