Actualitate

Maia Sandu: Există riscul ca Gazprom să închidă robinetul la gaz pentru Republica Moldova

Există riscul ca concernul rus Gazprom să închidă robinetul la gaz pentru Republica Moldova. Sau, chiar dacă nu ne deconectează, chiar și în contractul actual, prețurile devin inaccesibile, a declarat șefa statului Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei, transmite Bani.md.

Maia Sandu susține că o soluție, pentru a face față situației dificile, este reducerea consumului de gaze acolo unde este posibil.

„Încercăm să facem acest lucru pentru sistemul de încălzire din Chișinău unde putem folosi păcură. (…) Republica Moldova se confruntă cu o criză a resurselor energetice pentru că, de exemplu, pe regenerabile s-a făcut foarte puțin. Rezultatele nu pot fi miraculoase în situația unei crize majore”, a conchis Maia Sandu.

Astfel, potrivit ei, gaze pe piață sunt, dar prețurile sunt inaccesibile de aici și dificultatea cum să găsim resurse energetice la un preț mai mic. Or, Guvernul a anunțat deja un program susținere. „Este vorba de compensarea facturilor cetățenilor. Sper că vom putea să-i ajutăm pe cei care au venituri mici”.

Vă amintim că pentru luna septembrie, SA ”Moldovagaz” a anunțat un preț de achiziție de 1881 USD pentru mia  de metri cubi. Furnizorul de gaze ar urma să ceară revizuirea tarifelor. În prezent metrul cub pentru este de 23 de lei. Șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban susține că actualul tarif nu acoperă prețul de achiziție al metanului. În rezultat se acumulează devieri financiare, care potrivit lui Ceban, până la sfârșitul anului ar urma să ajungă la 1 miliard de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *