ExterneMoldova

Maia Sandu i-a cerut lui Macron ajutor în confiscarea proprietăților lui Plahotniuc din Franța

Șefa statului, Maia Sandu, i-a cerut joi seara omologului său francez, Emmanuel Macron, ca Franța să ajute autoritățile din Republica Moldova să poată recupera o parte din bunurile obținute din bani iliciți furați din Republica Moldova, cu referire la bunurile imobiliare pe care oligarhul fugar Vlad Plahotniuc care le deține în Franța.

„Apreciem cooperarea pentru identificarea și confiscarea activelor furate din Moldova”, a declarat Maia Sandu. 

Despre cooperarea pentru confiscarea bunurilor provenite din venituri ilicite Maia Sandu a vorbit și în discursul de miercuri din Parlamentul European, atunci când a cerut ajutor din partea statelor membre UE în care prezumtivii infractori din Republica Moldova ar fi cumpărat proprietăți și alte bunuri. Toate proprietățile lui Vlad Plahotniuc, aflate pe teritoriul Republicii Moldova, au fost sechestrate de către autoritățile de la Chișinău. 

În octombrie 2020, procurorii moldoveni au trimis cereri pentru sechestru pe proprietățile lui Plahotniuc din România, Elveția și Franța. 

Potrivit unei investigații RISE Moldova, Plahotniuc deține o vilă de patru milioane de euro în orașul francez Sciez. Imobilului a fost cumpărat printr-o suveică de firme și intermediari încă din 2008, dar nu a fost trecută niciodată în declarațiile sale de avere.

Și asupra fostul premier Vlad Filat planează suspiciuni că ar deține imobile în Franța cumpărate din bani primiți din mită, potrivit dezvăluirilor făcute de fostul său avocat, Igor Popa, în septembrie 2020. Filat a negat acuzațiile. 

Președintele Franței, Emmanuel Macron a primit-o la Palatul Elysee pe președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe data de 19 mai 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Doar atat ati avut de comentat de la Bruxelles si Paris, vi s-a terminat cerneala
    Despre dodoni, sori si voroni – sunteti neobositi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *