Actualitate

Maia Sandu i-a retras cetățenia un politician care colecta ajutoare pentru armata rusă

Maia Sandu i-a retras cetățenia lui Alexander Kalinin, liderul Partidului Regiunilor, un partid marginal pro-rus, și al Congresului diasporei moldovenești din Rusia.

Motivul privării lui Kalinin de cetățenia moldovenească a fost subpunctul 3, alineatul 1, articolul 23 din legea privind cetățenia, și anume “recrutarea în forțele armate ale unui stat străin”.

Alexander Kalinin a devenit președinte al Partidului Regiunilor din Moldova în 2016. În 2020, Kalinin a strâns semnături în sprijinul candidaturii sale la alegerile prezidențiale, dar ulterior a renunțat la acest lucru din proprie inițiativă.

Kalinin susține în mod deschis invazia Rusiei în Ucraina. În numeroase fotografii și videoclipuri de pe rețelele sale de socializare, el apare în uniformă militară, cu simboluri Z, pe care armata rusă le folosește în războiul din Ucraina și care sunt interzise în Republica Moldova.

Politicianul moldovean organizează, de asemenea, acțiuni de susținere a soldaților ruși – el colectează încălțăminte și haine călduroase, pe care le livrează apoi în așezările ocupate din regiunea Luhansk.

Uniunea Europeană și Canada l-au pus pe Kalinin pe listele de sancțiuni din cauza încercărilor sale de a destabiliza situația din Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *