Actualitate

Maia Sandu, interviu pentru Reuters: „ Am transmis Rusiei faptul că modelul UE este cel mai potrivit pentru țara mea”

„Moldova vrea să devină membră a Uniunii Europene într-o zi. Ne-ar plăcea să ajungem acolo mai devreme decât mai târziu“, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a mai adăugat: “Am transmis Rusiei faptul că modelul UE este cel mai potrivit pentru țara mea. Vom insista ca alegerea noastră să fie respectată“.

Cu o zi înaintea unui summit între liderii UE și cei ai țărilor est-europene, președintele Moldovei a declarat că Rusia pune presiune pe Republica Moldova, folosindu-se de prețurile gazelor naturale. Maia Sandu a adăugat că depinde și de Occident pentru a prinde și a sancționa autorii jafului de un miliard de dolari din sistemul bancar.

Aceasta a abordat și subiectul Gazprom, declarând că guvernul va contesta cererea companiei de plată a unor datorii de 709 milioane de dolari.

“Când prețurile gazelor au crescut atât de mult, Gazprom a început să vorbească despre niște datorii despre care susțin că sunt acolo din 1994… Bineînțeles că acest lucru a fost folosit în negocieri. Credem că datoria ar trebui să fie mult mai mică“.

Declarațiile oferite pentru Reuters sunt cele mai clare remarci la parcursul european al Moldovei de când ea a câștigat alegerile prezidențiale la finalul anului trecut, scrie Biziday.

Maia Sandu a afirmat că este îngrijorată de creșterea numărului de militari ruși la granița cu Ucraina, dar spune că nu există semne ale unei intensificări militare în Transnistria. Ea a cerut din nou retragerea militarilor ruși din provincia de dincolo de Nistru, pe care Națiunile Unite o recunosc ca parte a Moldovei.

Sursa: jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *