CSI / RusiaMoldovaPolitică

Maia Sandu într-un interviu pentru Financial Times: „Kremlinul încearcă să refacă Uniunea Sovietică. Nu cred că planul Rusiei este realist, însă el continuă să submineze eforturile noastre”

„Regimul de la Kremlin încearcă să refacă Uniunea Sovietică”, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu într-un interviu pentru Financial Times. Potrivit ei, Rusia încearcă să folosească șantajul energetic și protestele stradale organizate de politicienii săi de buzunar pentru a deturna Republica Moldova din parcursul său european, potrivit Deschide.md.

„Ei și-ar dori să refacă Uniunea Sovietică. Vor să aducă înapoi vremurile vechi. Și noi nu vrem asta. R. Moldova face parte dintr-o zonă tampon de 30 de ani și pentru noi asta a însemnat sărăcie, corupție, proastă guvernare, emigrare. Vrem să fim parte a lumii democratice. Rusia a încercat dintotdeauna să controleze R. Moldova. Așa că, atunci când au văzut că nu mai pot folosi resursele energetice pentru a ne șantaja, au decis să ia alte măsuri, inclusiv proteste stradale, profitând de dificultățile prin care trec oamenii. Nu le-a reușit, așa că au schimbat din nou tactica și au încercat să aducă oameni din exterior pentru a provoca destabilizare. Nu cred că planul Rusiei este realist, însă el continuă să submineze eforturile noastre” a declarat președintele Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului și-a exprimat speranța că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc în paralel cu reintegrarea Transnistriei.

„Sper ca ele (ambele procese – n.red.) să se desfășoare în paralel. Ne angajăm pentru reintegrare, dar aceasta nu ar trebui să fie în detrimentul integrării noastre în UE. Nu va fi ușor. Acest lucru nu se poate întâmpla într-un an” a mai adăugat Maia Sandu pentru Financial Times.

În plus, președintele a afirmat că, dacă nivelul de trai în R. Moldova va crește, mai mulți locuitori ai Transnistriei își vor dori reintegrarea. Potrivit șefei statului, în regiune mai există locuitori care ”se uită spre Rusia”, dar, potrivit acesteia, numărul lor ”se micșorează”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Acum ati vazut si voi ca Putin vrea sa refaca CCCP ? Trebuia sa vina Maia Sandu sa va zica asta ? Nu e nici o “operatiune speciala”, nu e nici o “denazificare”, e un razboi de refacere a URSS. Dar trebuia sa vina Maia Sandu sa va arate ce era evident. Marea problema e ca sunt o multime de nostalgici in Rep Moldova care saliveaza dupa fosta URSS intrucat o duceau tare bine atunci: munca putina, fara giji si bani cacalau…. si tot felul de pomeni: gaze gratis, caldura gratis, electricitate gratis, vodka garla etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *