Actualitate

Maia Sandu răspunde amenințărilor lui Lavrov: „Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidat”

Șefa statului, Maia Sandu, a răspuns atacurilor ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la adresa Chișinăului. Aceasta a declarat că țara sa achită sume mari și la timp pentru consumul de gaze naturale din Federația Rusă și nu vede nicio legătură între livrările de gaze și intenția Republicii Moldova de a obține statut de țară candidată la UE, potrivit Agora.md.

De asemenea, Maia Sandu a mai amintit că Republica Moldova a anunțat cu mulți ani în urmă intenția de aderare la Uniunea Europeană.

„Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Ne dorim asta demult și am anunțat asta de mulți ani. Am făcut și niște angajamente să depunem cererea de aderare la UE.

Da, nu ne-am imaginat că se v-a întâmpla în așa context. Dar sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom – noi achităm consumul și plătim sume foarte mari. Sunt și țări UE care au contracte. Moldova este țară independentă și suverană, iar cetățenii au spus că vor să trăiască într-o țară liberă, într-un stat care-i respectă, într-un stat în care se poate construi bunăstare”, a declarat Maia Sandu.

Astfel de declarații vin după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Uniunea Europeană vrea să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină”, spunând în același timp că Republica Moldova încearcă să obțină cât mai multe avantaje de la Rusia, sub amenințarea că altfel se va alătura Uniunii Europene.

„Bineînțeles, (Occidentul) e clar că încearcă să facă din (Republica) Moldova o a doua Ucraina. Și o astfel de abordare consumeristă din partea conducerii actuale a Moldovei este foarte, foarte grăitoare, când spun: «Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană și apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente». Și alte declarații: «Rușii ar trebui să ne facă reducere la gaz, față de contractul semnat, și să ne amâne plățile»”, a declarat Serghei Lavrov în cadrul unui interviu pentru postul rusesc NTV.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Probabil că există un sâmbure de adevăr în ce zice rusul. La cât de curve sunt maldaivanii și politicienii lor e foarte posibil să fie ceva tentative de aranjamente pe sub masă cu rassia. Și atunci, văzând că oficial maldava nu mai poate de dragoste pentru UE, s-a supărat rusul și apelează la principii. Nu că rușii ar avea principii, dar așa dă bine în public.

    1. Nu privi lucrurile cu ochelari de cai. Realitatea e cu mult mai complicată și mai dură, decât îți imaginezi tu.
      N.B.
      1.Sunt ”malda_ivani” in Basarabia, dar nu sunt mulți, deși put tare ca dihorii. Asta nu înseamnă că toți basarabenii suntem așa.
      2. O faci pe Marele Burebista, dar să traiești în aceste condiții din Basarabia, ai deveni un ”eremia”…

      1. Sorry, dar sunt chiar foarte multi “malda_ivani” in tarisoara voastra independenta. As spune ca in total vreo 80%, in diferite nuante de rosu-cacaniu. Si care vor in continuare cu Rusia sau in orice caz nu cu Romania, chiar daca traiesc de 2 generatii “in aceste conditii”. Ochelarii de cai la voi sunt la moda de prin anii 44, nu mergeti fara ei nici pana la haznaua din fundul ograzii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *