Politică

Maia Sandu recunoaște că armata rusă din enclava separatistă s-a „înviorat”

Pacificatorii intră în regiunea transnistreană prin punctele de trecere controlate de organele constituționale din Moldova, așa că nu avem o creștere și nu are cum să se întâmple, fără ca organele constituționale să cunoască acest lucru”, a declarat Maia Sandu.

Pacificatorii nu sunt problema R. Moldova, dar fosta Armata a 14-a

Grupul Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR; în rusă Оперативная группа российских войск в Приднестровье) este o forță militară a Forțelor armate ruse situată în entitatea politică autoproclamată numită „Republica Moldovenească Nistreană”, care s-a separat de Republica Moldova în urma intervenției armatei a 14-a rusă în războiul din Transnistria din 1992.

Cei aproximativ 1 500 de soldați ai forței au sediul la fostul depozit sovietic de muniții de la Cobasna, unde păzesc în jur de 22.000 de tone de echipament militar și muniție.

Prezența lor pe teritoriul R. Moldova este ilegală, iar Maia Sandu știe foarte bine acest lucru.

Conform informațiilor vehiculate de analiștii militari independenți, rușii ar putea mobiliza prin GOTR în jur de 5-15 mii de soldați. În „transnistria” locuiesc foarte mulți cetățeni ruși care ar putea fi înrolați în GOTR, fără ca aceștea să treacă hotarul iar Chișinăul să cunoască acest lucru.

Maia Sandu recunoaște informația Statului Major al Ucrainei despre activizarea trupelor

Ce vedem în presă sunt discuții despre o anumită înviorare sau anumite mișcări pe teritoriul transnistrean”, a spus Maia Sandu.

Trebuie subliniat că Statul Major al Ucrainei a vorbit despre o „activare a trupelor rusești”, în timp ce Chișinăul insistă că nu are loc o „mobilizare. S-ar putea prin urmare ca și Statul Major al Ucrainei și Chișinăul să aibă dreptate, să existe o activiare a trupelor rusești, dar să nu existe o „mobilizare.”

Conform unui canal de Telegram, în unitățile paramilitare din Transnistria, pe echipamente speciale au apărut simboluri ciudate asemănătoare cu litera „P”. Ministrul Apărării al „transnistriei”, Obrucikov se abține de la explicații publice.

Pe teritoriul aerodromului militar Tiraspol s-ar lucra la pozarea unuor cabluri, fără a fi clară natura lor, iar oficiile militare de înregistrare și înrolare din „transnistria” continuă să lucreze cu listele de rezerviști.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *