Politică

Maia Sandu, rușii și neutralitatea / Premierul Finlandei: Ucraina nu ar fi fost atacată dacă era membră NATO

Aderarea Ucrainei la NATO ar fi prevenit războiul, afirmă premierul Finlandei

Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă aceasta ar fi fost membră a NATO, a declarat premierul finlandez Sanna Marin, adăugând că aceasta a fost principala motivație pentru cererea țării sale de a adera la alianța militară.

Marin a spus că este “sigură” că Vladimir Putin nu ar fi lansat invazia dacă Kievul ar fi fost deja membru. “Ne putem uita în istorie și ne putem pune întrebarea: ar fi trebuit ca Ucraina să fie deja membră a NATO?”, a declarat ea la reuniunea Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, adăugând că “atunci nu ar fi existat un război în Ucraina și acesta este motivul pentru care și Finlanda, Suedia ratifică o aderare la NATO”.

Ea a adăugat că, în 2014, când Rusia a atacat Crimeea, Europa și aliații săi ar fi trebuit să acționeze mai ferm. “Trebuie să învățăm din această zi”, a declarat Marin în fața adunării de politicieni și oameni de afaceri la nivel înalt din Alpii elvețieni.

“Vrem să devenim membru al NATO pentru că nu mai vrem niciodată război în Finlanda”, a spus ea, adăugând că speră ca procesul de ratificare pentru Suedia și Finlanda să se desfășoare “cât mai repede posibil”.

Maia Sandu, rușii și neutralitatea

Moldovenii în frunte cu „intelectualii” din PAS, insistă că „neutralitatea” este o garanție suficientă pentru ca R. Moldova să nu fie atacată de Rusia. În realitatea, lucrurile stau exact invers, anume neutralitatea garantează că Rusia poate în orice clipa invada R. Moldova, iar Chișinăul se va trezi fără aliați și fără soluții.

PAS refuză să promoveze necesitatea aderării la NATO, odată cu aderarea la UE, pentru a nu supăra votanții rusofoni fără de care Maia Sandu nu poate câștiga turul II al alegerilor prezidențiale.

La asta se rezumă toată „strategia” conducerii R. Moldova – ce să facă și ce să spună pentru a mai prinde încă un mandat.

P.S. Kissinger spune că aderarea la NATO pentru Ucraina ar fi un „rezultat adecvat”. „Ideea unei Ucraine neutre în aceste condiții nu mai are sens”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Prosti ca astia mai rar. “Neutralitatea este o garantie ca Moldova sa nu fie atacata de Rusia”. Mai, dar prosti, prosti sunt moldovenii astia !

  2. Cu Rusia nu poate avea relatii bune nici un stat vecin ! Moldova pentru siguranța sa trebuie să se uneasca cu Romănia ,să facă parte din NATO !

  3. FINLANDA si a pus betze in roate pentru
    a intra in NATO ???? Adica parlament ref
    erendum si etc ????
    Greu se misca Malda HI STA.

    1. Daca se mai scarpina mult maldavenii o sa ramana cu paduchii lor mosteniti din vremurile glorioasei CCCP.
      Intre timp au dat gazele la nistreni ca sa-i calareasca si mai rau cuibul ala de talhari de profesie. Robinetul UE va seca in curand pentru RM daca nu vor bifa masurile obligatorii pentru aderare.
      Punctul 1 e parasirea CSI. Termen anul asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *