Spre UE

Maia Sandu speră că Republica Moldova va putea să adere la UE până în 2030

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aleasă în 2020 pe o platformă pro-europeană şi anticorupţie, şi-a exprimat joi speranţa ca ţara sa să adere la Uniunea Europeană înainte de 2030, informează Reuters, citat de Agerpres.

“Dorinţele mele sunt foarte ambiţioase”, a spus Sandu în declaraţii transmise pe postul public de televiziune Moldova-1.”Cred că trebuie să devenim membri ai Uniunii Europene până la sfârşitul acestui deceniu”.

UE a acceptat candidatura la aderare a Republicii Moldova în luna iunie, când a acorda acelaşi statut şi Ucrainei. Decizia a fost un triumf diplomatic pentru Maia Sandu, care conduce una din cele mai sărace ţări din Europa, care se confruntă cu numeroase probleme economice, notează Reuters.

Negocierile de aderare la UE, un proces complex

Intrarea în UE implică un proces lung şi complex de aliniere a legislaţiei la cea europeană, dar Dumitru Alaiba, noul ministru al Economiei, a declarat luna aceasta pentru Reuters că elaborează un plan de reforme pe termen lung şi va reduce birocraţia pentru a pune bazele unei economii favorabile afacerilor şi pentru a accelera aderarea la UE. El a spus că priorităţile sale vor include dereglementarea economiei şi revizuirea unui sistem fiscal greoi care a descurajat investitorii, a permis extinderea corupţiei şi a redus veniturile.

Republica Moldova se străduieşte să îşi scadă dependenţa de gazul rusesc pe măsură ce se confruntă cu întreruperi de curent cauzate parţial de atacurile Moscovei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. Se confruntă, de asemenea, cu proteste faţă de creşterea inflaţiei.

Miercuri, compania de stat din Republica Moldova, Energocom, a anunţat un acord cu Nuclearelectrica din România pentru furnizarea de energie electrică care să acopere 80% din cantitatea anticipată ca deficientă în ianuarie 2023. Producătorii români de energie au primit permisiunea de a vinde energie electrică Republicii Moldova la preţul plafonat de 450 de lei/MWh. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Alo! Spitalul de nebuni?! RM in 2 ani dacă nu se unește cu RO îi parte din (noul) imperiu rus! Sunt consternat de lipsa de viziune chiar inteligență a puterii de la Chișinău! A asocia un eveniment tip pomană (candidatura) mai mult forțat de RO cu lipsa de europenism a celor din RM (vezi sondajele oficiale și neoficiale) îi ignoranță crasă care îi va costa amarnic pe maldavanii ori europeni! Nu uitați – în istorie și Putin și Hitler au venit democrat la putere la fel cum mujicii vor prelua puterea în 2024 în RM dacă nu chiar mai devreme (depinde de situația din Ucraina)

    1. ce ai baut? noi am stat 15 ani sa intram,1993-2007. Muntenegru si albania stau din 2010, iar Turcia ddin anii 90. In Rm o sa castige iar comunistii asa ca nici in 20 de nai nu intrati..

    2. Ce fumezi bro??? Vezi că e cam tare efectul… Respublica sovietică pobedistă se integrează accelerat în absolut, cel mai probabil. Băieții și fetițele de la misa știu ei cum stă treaba… Voi și UE sunteți la fel de paraleli precum liniile de cale ferată (alea cu ecartament sovietic pe care le posedați șî tari vă mai placi…)

  2. Ahahahhaaaaaaa m-am tampit efectiv de ras. Femeia asta nu este normala , o spun cu certitudine de 100%. Se vede CLAR ca aceasta individa nici macar nu deosebeste fantezia de realitate. Patetic….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *