Externe

Majoritatea francezilor nu vor ca Nicolas Sarkozy să candideze la preşedinţie

Aproape trei sferturi (72%) dintre francezi nu vor o candidatură a lui Nicolas Sarkozy în alegerile prezidenţiale din 2017, potrivit unui sondaj Odoxa publicat de Le Parisien. Mai precis, 92% dintre francezii care simpatizează stânga resping această candidatură, la fel ca 50% dintre simpatizanţii dreptei şi 31% dintre cei ai UMP.

În plus, Odoxa notează că respingerea lui Sarkozy rezonează cu „scorul catastrofal pe care l-a obţinut François Hollande la aceeaşi întrebare” într-un sondaj similar publicat săptămâna trecută – 77% dintre persoanele intervievate s-au pronunţat împotriva unei candidaturi a actualului preşedinte.

În faţa acestor rezultate, Le Parisien conchide că francezii nu doresc un „meci retur” între cei doi candidaţi din turul doi în alegerile din 2012.

Republicanii nu sunt nici ei mai seducători

Cu o zi înainte de publicarea acestui sondaj, noul nume al UMP – Les Républicains (Republicanii) – a fost adoptat de către activiştii partidului cu un scor de 83,28% (din 45,74% de votanţi). În paralel, opt francezi din zece (79%) sunt de părere că această transformare nu va permite partidului "un nou start". Chiar şi majoritatea simpatizanţilor dreptei crede acelaşi lucru (60% la 40%).

În ceea ce priveşte motivaţiile lui Sarkozy cu privire la schimbarea numelui formaţiunii, trei sferturi dintre francezi (75%) apreciază că obiectivul real este „să creeze o structură vizând să-l favorizeze în calitate de preşedinte UMP în vederea (alegerilor prezidenţiale) din 2017”. 

SURSA: MEDIAFAX.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *