Internațional

Mama fetei de 16 ani ucisă în timpul protestelor din Iran spune că fiica sa a fost bătută până la moarte de forţele iraniene

Mama adolescentei iraniene de 16 ani, Nika Shakarami, care a murit în timpul protestelor izbucnite în Iran, a respins declaraţiile oficiale potrivit cărora moartea fetei s-a produs după ce a căzut dintr-o clădire şi a insistat că a fost bătută până la moarte de forţele regimului, relatează The Guardian, preluat de G4media.

Nasreen Shakarami a spus că autorităţile au refuzat să anunţe familia despre moartea fiicei sale timp de 10 zile şi apoi au scos-o pe Nika de la morgă, îngropând-o într-un sat îndepărtat, fără acordul familiei. Mama ei spune că dosarul referitor la moartea Nikei arată că craniul adolescentei a fost grav afectat şi că rănile ilustrau că a fost lovită în cap de mai multe ori.

Protestele din Iran se desfăşoară deja de patru săptămâni şi sunt considerate cea mai mare provocare pentru autoritatea regimului iranian din ultimii cel puţin 13 ani. Liderii Iranului au încercat să caracterizeze protestele drept un complot străin şi un impuls separatist al unei minorităţi kurde. Cu toate acestea, numeroşi oameni din toate categoriile sociale continuă să alimenteze o mişcare care provine din nemulţumirile sociale larg răspândite.

Între timp, o altă adolescentă a fost ucisă. Sarina Esmailzadeh, o adolescentă de 16 ani care posta vloguri pe YouTube, ar fi fost ucisă când forţele de securitate au bătut-o cu bastoanele la un protest din Gohardasht din provincia Alborz, pe 23 septembrie, potrivit Amnesty International.

Manifestaţiile din toată ţara sunt centrate pe drepturile femeilor, în special pe cererile de a evita hijab-ul, pe care regimul teocratic îl impune ca fiind obligatoriu.

„Protestele sunt continuarea dorinţei şi a luptei care durează de un un secol pentru schimbare şi îmbunătăţire în Iran”, a spus dr. Allan Hassaniyan, de la Centrul de Studii Arabe şi Islamice din cadrul Universităţii din Exeter.

Hassaniyan a spus că demonstraţiile sunt un moment important de la Revoluţia Islamică din 1979 când comunităţile din regiunile centrale ale Iranului şi-au exprimat solidaritatea cu liderii protestelor faţă de autorităţile statului.

Protestele au început în regiunile kurde din Iran după ce tânăra Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a decedat în custodia temutei poliţii morale iraniene, care a reţinut-o pentru încălcarea codului vestimentar pentru femei.

Mama Nikei a vorbit cu un post în limba persană, Radio Farda, şi a respins încercările oficiale de a cataloga moartea fiicei sale drept un accident. Ea a spus că dosarele criminalistice au arătat că trupul ei era intact, dar maxilarul şi partea din spate a craniului i-au fost rupte şi nişte dinţi lipseau.

„Capul ei era afectat. Corpul, braţele şi picioarele erau intacte”, a declarat ea.

Agenţia de ştiri de stat a Iranului a mai susţinut vineri că potrivit unui medic legist, Amini a suferit o insuficienţă multiplă de organe din cauza hipoxiei cerebrale – o afecţiune cauzată de lipsa de oxigen din creier.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *