ActualitateEconomie

Managerii estimează o creştere a preţurilor în industria prelucrătoare şi în construcţii

Managerii români estimează, pentru perioada decembrie 2023 – februarie 2024, o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi în servicii, precum şi o creştere a preţurilor în industria prelucrătoare şi în construcţii, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% . Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +17%).

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -21%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +30%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +11%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +15%) şi o creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +43%).

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%) în timp ce preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +12%). Instituţia menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *