CSI / Rusia

Mandat de arestare împotriva lui Putin: China îi cere Curții Penale Internaționale să evite ”dubla măsură”

Luni, 20 martie, China a cerut Curţii Penale Internaţionale (CPI) să evite ”dubla măsură”, după emiterea de către acest tribunal a unui mandat de arestare împotriva preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, potrivit AFP şi Agerpres.

Putin este acuzat de CPI, care are sediul la Haga, în Olanda, de crimă de război pentru ”deportarea ilegală” de copii ucraineni în contextul conflictului dintre Moscova şi Kiev.

Menționăm că reacţia Chinei survine cu câteva ore înainte de începerea unei vizite de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping în Rusia, prima în patru ani şi în cadrul căreia se va întâlni cu Putin.

”Curtea Penală Internaţională trebuie să adopte o poziţie obiectivă şi imparţială şi să respecte imunitatea şefilor de stat conform dreptului internaţional”, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, ca răspuns la o întrebare pe acest subiect.

Această instituţie trebuie ”să evite politizarea şi politica dublei măsuri”, a menționat acesta în faţa presei, făcând referire la alte intervenţii militare care nu au dus la niciun mandat de arestare împotriva unui şef de stat.

De asemenea, Wang Wenbin a fost întrebat despre oportunitatea ca Xi Jinping să îşi confirme vizita de stat în Rusia în contextul acestui mandat de arestare internaţional împotriva lui Vladimir Putin.

”Cele două părţi (…) vor practica un adevărat multilateralism, vor promova democraţia în relaţiile internaţionale, vor construi o lume multipolară, vor îmbunătăţi guvernanţa mondială şi vor contribui la dezvoltarea şi progresul lumii”, a răspuns Wang Wenbin.

”China îşi va menţine poziţia obiectivă şi justă asupra crizei ucrainene şi va juca un rol constructiv în promovarea negocierilor de pace”, a mai adăugat el.

Menționăm că Beijingul nu a condamnat public invazia rusă şi critică SUA pentru livrările de arme pentru Ucraina, precum şi NATO pentru că nu a ţinut cont de îngrijorările Rusiei în privinţa securităţii.

Totuși, China a făcut apel la dialog, precum şi la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor statelor membre, deci inclusiv a Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *