Justiție

Mandatul președintelui CSP, redus de la 4 la 3 ani. Ce alte modificări se mai conțin în proiectul de lege elaborat de Ministerul Justiției

Mandatul preşedintelui Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) ar putea dura trei ani, şi nu patru, cum e în prezent. De asemenea, ar putea fi majorată şi durata mandatului de membru al CSP, de la patru la șase ani. În schimb, nimeni nu va putea deține două mandate, pentru a evita perpetuarea acelorași oameni în CSP și pentru a aduce periodic noi profesioniști. Aceste şi alte modificări se conţin într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Justiţiei, scrie Publika.md.

În document se precizează că funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) poate fi deținută pentru un singur mandat, iar persoana care a exercitat-o nu va putea fi realeasă. În fruntea CSP vor putea trece prin rotație membrii selectați din rândul procurorilor și cei din societatea civilă.

Potrivit autorităţilor, modificările legislative fac parte din Planul de implementare a Strategiei privind asigurarea integrității în domeniul justiției până în anul 2025.

De cealaltă parte, Consiliul Superior al Procurorilor a criticat proiectul elaborat de Ministerul Justiţiei şi l-a calificat ”imixtiune a puterii executive”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *