Internațional

Manifestații în Iran: Un cotidian a fost închis de autorități, după ce o tânără de 22 de ani a fost ucisă pentru ”ținută indecentă”

Publicaţia economică Jahan-e Sanat a fost închisă după acuzaţii aduse forţelor de securitate din Iran, ţară zguduită de manifestaţii după moartea tinerei Mahsa Amini, informează marţi AFP.

Tânăra kurdă iraniană a decedat pe 16 septembrie, la trei zile după arestarea ei de către poliţia moravurilor, pentru că încălcase, potrivit acesteia din urmă, codul vestimentar foarte strict pentru femeile din Iran.

”Cotidianul Jahan-e Sanat (Lumea industriei) a fost închis luni din cauza încălcării hotărârilor Consiliului Suprem pentru Securitate Naţională”, a anunţat Mizan Online, citând un comunicat al Ministerului Culturii.

Agenţia nu a precizat la ce se referă aceste rezoluţii, dar, a subliniat că închiderea este legată de ”un articol publicat sâmbătă de acest cotidian şi care formula acuzaţii împotriva forţelor de poliţie şi de securitate”.

Zeci de persoane, în special manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate, au fost omorâte de la începutul mişcării de contestare, pe 16 septembrie. Alte câteva mii de persoane, printre care și jurnalişti, au fost arestate în timpul manifestaţiilor, calificate în general drept ”revolte” de către autorităţile iraniene.

Fondat în 2004, cotidianul economic mai fusese închis în 2020, pentru că a pus sub semnul îndoielii statisticile furnizate de guvernul iranian, a amintit marţi publicaţia Ham Mihan.

La sfârşitul lunii octombrie, cotidianul reformist Sazangedi a informat că peste 20 de jurnalişti se află în continuare în detenţie şi mai mulţi alţii au fost convocaţi de autorităţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *