CSI / RusiaInternațional

Marea Britanie este pe cale să interzică în mod oficial gruparea de mercenari Wagner ca organizație teroristă pentru a spori presiunea asupra Rusiei

O sursă guvernamentală a declarat cotidianului Times că, după două luni de construire a unui caz juridic, proscrierea grupului este „iminentă” și probabil că va fi promulgată în câteva săptămâni.

Proscrierea ar transforma în infracțiune penală apartenența la Wagner, participarea la întâlnirile sale, încurajarea sprijinului pentru acesta sau purtarea logo-ului său în public, punându-l pe picior de egalitate cu grupuri precum Statul Islamic și al-Qaeda.

De asemenea, ar impune sancțiuni financiare, ceea ce ar fi semnificativ, deoarece grupului și tuturor membrilor săi li s-ar interzice să folosească instanțele britanice pentru a reduce la tăcere jurnaliștii și militanții. Oficialii au declarat că ar avea implicații asupra capacității Wagner de a strânge bani dacă orice fonduri ar trece prin instituțiile financiare britanice.

Wagner, deseori denumită companie militară privată, este un grup de mercenari acuzați de abuzuri împotriva drepturilor omului care au intrat în atenția internațională după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Acesta este condus de Evgheni Prigojin, un fost deținut și fost vânzător de crenvurști, cunoscut sub numele de „bucătarul lui Putin”.

În vârstă de 61 de ani, Prigojin a reușit să se folosească de instanțele britanice pentru a intenta un proces de calomnie împotriva lui Eliot Higgins, un jurnalist britanic, după dezvăluirile făcute de site-ul său Bellingcat despre operațiunile obscure ale grupului. Cazul s-a prăbușit în martie anul trecut, după izbucnirea războiului din Ucraina și sancțiunile personale impuse lui Prigojin, dar surse guvernamentale au declarat că acesta a fost un exemplu despre cum proscrierea ar putea ajuta la prevenirea influenței și operațiunilor lui Wagner în Marea Britanie.

Timp de mulți ani, Wagner a fost strâns legat de Kremlin, dar invazia Ucrainei a dus la tensiuni în relația dintre Prigojin și Putin. Într-o izbucnire plină de înjurături săptămâna trecută, Prigojin a declarat că generalii ruși „jigodii” sunt responsabili pentru moartea luptătorilor Wagner, acuzându-i că i-au privat de muniție în timpul bătăliei de nouă luni pentru Bahmut.

Ofensiva Bahmut a costat Moscova mii de victime. Wagner, care folosește prizonieri pentru a lupta alături de recruții săi profesioniști, a suferit multe dintre pierderi.

Pe lângă războiul din Ucraina, grupul a fost implicat în numeroase conflicte din Africa și Orientul Mijlociu – luptând pentru controlul minelor de aur din Republica Centrafricană și ajutând la susținerea regimului președintelui Assad în Siria. Mai recent, au existat temeri că grupul ar putea încerca să își extindă prezența în Sudan, în timp ce țara se îndreaptă spre un război civil.

Nu au existat dovezi că Wagner sau persoane legate de acesta operează în Regatul Unit de când a început războiul din Ucraina, iar proscrierea este considerată în mare măsură un act simbolic. Cu toate acestea, o sursă guvernamentală a declarat că au existat „suspiciuni” că grupul a ajutat la spălarea de bani din Marea Britanie împreună cu grupuri de crimă organizată după ce au fost impuse sancțiuni financiare împotriva oligarhilor ruși și a aliaților lui Putin în urma războiului.

Pentru a proscrie grupul, Ministerul de Interne ar trebui să construiască un caz pentru a justifica de ce este necesară această măsură legală, care ar putea include referiri la informații clasificate.

Unele surse guvernamentale și-au exprimat cinismul cu privire la această mișcare, având în vedere lipsa de implicare a Wagner în Marea Britanie. O sursă a declarat: „Presupun că nimeni nu se plimbă prin Londra spunând „sunt membru al Grupului Wagner”. Asta sună mai degrabă ca și cum cineva din guvern ar vrea să găsească altceva cu care să-l pedepsească pe Putin”.

David Lammy, ministrul de externe din umbră, a declarat: „Este corect că guvernul pare să asculte în sfârșit apelurile Partidului Laburist de a o proscrie ca organizație teroristă.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ce nemernici englezii ! Dar pana acum, de la infiintarea sa, Wagner nu a fost intotdeauna NUMAI TERORISTA ? De ce doar acum englezii vor sa declare asta, desi ei stiau acest lucru de ani de zile ? Niste panarame si englezii astia ! Jigodii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *