Editorial

Marea Britanie nu va pleca din UE

Un astfel de eveniment este așteptat de mulți dintre neprietenii Uniunii Europene demultișor, doar că nu cred că vor avea parte de astfel de satisfacții – cu atât mai puțin nu vor avea șansa să își vadă adevărata țintă atinsă, respectiv dizolvarea Uniunii. Și toate acestea, dintr-o cauză foarte simplă: Marea Britanie are mai mult de pierdut decât de câștigat dintr-o eventuală părăsire a Uniunii.

BBC a pus cap la cap argumentele pro și contra ieșirii Marii Britanii din UE. Cei mai raționali susținători ai acestei evoluții spun că Londra ar putea urma exemplul Elveției și al Norvegiei, care se bucură de avantajele pieței comune a UE, dar nu trebuie să urmeze toate reglementările comunitare privind agricultura, pescuitul, justiția și afacerile interne. Însă visul unei poziții de genul „alegem ce ne place din UE” este irealizabil – tratatele pe care se sprijină Uniunea constituie un tot întreg. În plus, cel mai mare dezavantaj al unei astfel de poziții este faptul că până și Elveția sau Norvegia trebuie să se supună multor reglementări ale UE, însă fiind în afară nu pot participa la procesul decizional. Dacă unii politicieni britanici sunt nemulțumiți acum de deciziile la care au participat, cu atât mai puțin vor dori să aplice niște reguli căzute din cer.

Oponenții britanici ai UE afirmă că piața britanică a muncii va cunoaște o creștere explozivă din momentul în care se va renunța la legislația europeană. Doar că și aici există al doilea tăiș: este posibil ca marile concerne transnaționale să se retragă de pe teritoriul britanic, iar condițiile de muncă să devină mult mai împovărătoare în lipsa legislației europene protecționiste. Chestiunea cea mai delicată luată în discuție este cea legată de bani. Va pierde sau va câștiga mai mulți bani Marea Britanie prin ieșirea din UE? În acest moment, calculele sunt neclare, depinde foarte mult de cine le face. Într-adevăr, Londra varsă 65,7 miliarde de lire în visteria comună în fiecare an, însă trebuie luate în calcul și beneficiile care se întorc. O ieșire din Uniunea Europeană ar duce la un transfer pe continent al băncilor care sunt dependente de zona euro, ca să nu mai amintim de faptul că UE este principalul partener comercial al Marii Britanii, primind 52 de procente din exporturi. Aspectul cel mai vizibil în presa britanică al problemelor ridicate de apartenenţa la UE este libera circulaţie. Chestiunea este până la urmă o manipulare, nu europenii sunt cei care aduc terorismul la Londra. Este adevărat că în Marea Britanie trăiesc 2,3 milioane de cetăţeni ai altor ţări UE, însă este la fel de adevărat că aproape 800.000 de britanici s-au stabilit pe continent. Dacă sunt aruncate în aer tratatele privind libera circulaţie peste Canalul Mânecii, britanicii ar trebui să ştie că există posibilitatea unor măsuri de răspuns nu tocmai convenabile pentru cei 800.000 de expaţi.

Nu cred că există o majoritate a britanicilor care să vrea să iasă din UE. Criza de care suferă Uniunea în prezent şi rediscutarea tratatelor ei este de natură să trezească îngrijorări la Londra şi niciun politician britanic – mai ales unul conservator ca David Cameron – nu poate risca să nu consulte electoratul printr-un referendum în astfel de probleme.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *