Social

Marea Britanie și Bill Gates au anunțat un plan contra malariei în valoare de patru miliarde de euro

Trei miliarde de lire sterline (patru miliarde de euro) vor fi plătite pe parcursul a cinci ani pentru finanțarea cercetării și susținerea eforturilor de a pune capăt acestei boli transmise de țânțari, au detaliat ministrul George Osborne și Bill Gates într-un articol publicat în cotidianul "Times".

"Când vorbim despre tragedia umană, nici o ființă nu produce ceva atât de devastator precum țânțarul", au spus ei. "Noi credem amândoi că o lume fără malarie este o prioritate sanitară mondială", au subliniat cei doi.

În fiecare an din următorii cinci, 500 de milioane de lire sterline (660 milioane de dolari) vor veni de la bugetul britanic ca ajutor pentru dezvoltare, în timp ce Fundația Gates va oferi anul acesta 200 de milioane de dolari (aproximativ 190 de milioane de euro) care vor fi urmați de alte donații.

Potrivit raportului pe 2015 al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind malaria la nivel mondial, aproximativ 214 milioane de noi cazuri de malarie au dus anul trecut la decesul unui număr de 438.000 de persoane, în timp ce malaria este o boală de care oamenii se pot proteja și care poate fi tratată.

Malaria ucide în special copii sub cinci ani, ei reprezentând două treimi din decese, a menționat raportul OMS.

S-au înregistrat progrese considerabile în ultimii 15 ani în eforturile de a controla boala, dar acestea sunt amenințate de rezistența la medicamentele împotriva malariei și la insecticidele împotriva țânțarilor care câștigă teren, potrivit raportului citat.

"Dacă nu sunt lansate noi insecticide de acum până în anul 2020 situația va deveni critică iar numărul morților ar putea crește", au avertizat George Osborne și Bill Gates, care susțin că sunt "optimiști că malaria poate fi eradicată în timpul vieții lor".

Malaria este una dintre problemele majore de sănătate publică din lume, care afectează peste 40% din populația care trăiește în zonele de risc.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *