Spectacole

Maria Iliuț a colindat moldovenii din Portugalia

Ajuns la cea de-a II-a ediție, Festivalul de obiceiuri și tradiții de iarnă a reușit să aducă publicului spectator în preajma sărbătorilor cele mai cunoscute colinzi, cântece sacre, scenete teatrale de Crăciun și dansuri populare. 

Grație aportului Biroului pentru relații cu Diaspora, dar și al Ambasadei Republicii Moldova în Portugalia, oaspeți de onoare ai Festivalului au fost mult îndrăgita interpretă de muzică populară Maria Iliuț și instrumentistul Vasile Botnaru care au încântat conaționalii noștri cu un buchet de compoziții muzicale din folclorul nostru veritabil. Pe lângă maeștri, pe scenă au mai evoluat și colective artistice din cadrul diasporei moldave, române, precum și un colectiv portughez.

Invitați speciali printre spectatori au fost Dl. Victor Lutenco, șeful Biroului pentru Relații cu Diaspora, aflat pentru a doua oară în Republica Portugheză pe parcursul ultimelor luni; Ambasadorul Moldovei în Portugalia, Valeriu Turea, dar și fostul Ambasador al Portugaliei în Republica Moldova, Dl. Alexandre Vassalo. Domniile lor au rămas cu impresii plăcute și pozitive de felul cum moldovenii departe de casă își potolesc nostalgia sărbătorilor de iarnă.

“Diaspora din Portugalia este foarte primitoare și ospitalieră. Din ceea ce am văzut aș spune că în această țară este respectat cam tot spectrul de activități care diaspora ar trebui să le facă, începând de la activități culturale și terminând cu proiecte investiționale. Eu cred că asta este foarte bine. Cu cât mai bogate în activități sunt asociațiile de moldoveni, cu atât mai bine va fi pentru cetățeanul nostru” a menționat Dl Victor Lutenco care nu a venit cu mâna goală, ci cu un mic cadou artizanal, dar și cu o colecție de cărți și manuale școlare pentru organizatorii acestor evenimente festive, asociațiile “Trei Culori”și “Tezaur”.

În sală, pe lângă moldoveni au fost și spectatori români și portughezi. “Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut. Sunt pentru prima dată la un eveniment organizat de moldoveni, am venit să însoțesc niște prieteni de-ai mei din Moldova, dar să știți că am să mai vin cu drag” a spus Dana Militaru, o spectatoare originară din Sibiu, România, dar care locuiește în Portugalia de câțiva ani.

“Am rămas plăcut impresionată de spectacol. Îmi amintește de anii copilăriei, când umblam cu colindatul, cu uratul pe la casele gospodarilor, obiceiuri care se pierd și care aici chiar ne lipsesc. Aș vrea ca moldovenii să fie mai uniți, mai organizați și să participe mai activ la astfel de evenimente” a specificat o altă spectatoare, Victoria Ciobanu din Almada.

Dl Ambasador care a adus o mare contribuție la organizarea acestor festivități a rostit în discursul său cuvinte de mulțumire celor prezenți. „Îmi amintesc, parcă mai ieri asistam la lansarea festivalului „Deschide uşa, creştine” şi iată-ne că astăzi îl vedem flăcău voinic deja la doi anişori… Mă bucur din suflet că am reuşit să aducem în Portugalia doi artişti de mare valoare, Maria Iliuţ şi Victor Botnaru.. Vreau să subliniez cu titlu special rolul Biroului Relaţii cu Diaspora al Guvernului, personal al dlui Victor Lutenco, domnia sa fiind foarte receptiv şi eficient la rugămintea noastră de a ne sprijini. Spectacolul din seara asta m-a bucurat mult nu doar prin calitatea lui deosebită, dar şi prin imaginea moldovenilor, cărora tare le mai şede bine împreună, grămăjoară şi neîncrâncenaţi…” a mai adăugat Dl Valeriu Turea.

În încheiere artiștii din Moldova i-au semănat cum se cuvine pe toți cei prezenți în sală, dorindu-le sărbători liniștite, să-i țină bunul Dumnezeu cât mai departe de cele rele, să aiba un An Nou plin de sănătate, de bucurii și de voie bună.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *