CSI / RusiaMoldova

Maria Zaharova continuă să atace cu falsuri R. Moldova: „Orice acțiuni care ar pune în pericol siguranța rușilor din regiunea separatistă vor fi privite drept atac împotriva Rusiei”

Moscova nu mai ascunde faptul că consideră Transnistria drept teritoriul său. Purtătorul de cuvânt al ministrului afacerilor externe ruse, Serghei Lavrov, Maria Zaharova, a declarat într-o conferință de presă că orice acțiuni care ar pune în pericol siguranța rușilor din regiunea separatistă vor fi privite drept atac împotriva Rusiei, relatează Deschide.md.

„Declarațiile lui Zelenski dezvăluie cursul agresiv al regimului neo-nazist de la Kiev, pericolul căruia trece deja pe teritoriul țărilor vecine. Le crește apetitul. Au cerut atâta armament, de parcă vor să ocupe întreaga planetă. Au mai fost astfel de exemple de-a lungul istoriei. Urmărim cu atenție situația din jurul Transnistriei și avertizăm împotriva oricăror tentative de destabilizare a sa. Situația cu privire la amplasarea în regiune a trupelor ruse este bine cunoscută. Ele se află legal în Transnistria, în componența trupelor pacificatoare comune și a GOTR. Prezența lor este legată direct de rezolvarea pe cale politică a problemei transnistrene, în care Rusia este intermediar și garant. Nimeni nu trebuie să aibă îndoieli că trupele ruse vor reacționa adecvat la orice provocare împotriva militarilor noștri din Transnistria și să asigure apărarea conaționalilor noștri, militarilor noștri și a depozitelor de muniții de la Cobasna. Orice acțiuni care ar reprezenta pericol la adresa lor vor fi analizate, în conformitate cu dreptul internațional, drept atac împotriva Rusiei” a declarat Zaharova.

În 1992, Moscova și-a trimis trupele pentru a ajuta separatiștii transnistreni în Războiul de pe Nistru. După care Rusia nu și-a mai retras militarii sau munițiile, în ciuda apelurilor repetate ale Chișinăului și ale comunității internaționale. În prezent, Rusia ocupă ilegal 11% din teritoriul Republicii Moldova, susținând direct separatiștii transnistreni atât politic, cât și militar. În regiune sunt staționați aproximativ 3000 de militari, care fac parte din așa Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), precum și pacificatori.

La sfârșitul lunii februarie, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că și-ar fi intensificat pregătirile pentru invadarea regiunii transnistrene. Instituția declara că în apropierea graniței comune a Ucrainei și regiunii transnistrene se constată acumulare de personal și echipament militar al unităților ucrainene.

Drept răspuns, Ministerul Apărării R. Moldova a declarat că informațiile false distribuite au scopul să creeze panică și confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Ulterior, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), a informat că Rusia ar putea crea condiții pentru o operațiune sub un drapel străin în regiunea transnistreană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Madam zaharova,
    dupa cum se vede duci dorul unor Moldoveni Pur Sange ..
    Ce sa -i faci, asa e cand ii trimiti pe ai tai in linia intai..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *