Ultima oră

Marian Lupu s-a întâlnit la Bruxelles cu un șir de oficiali europeni

Potrivit serviciului de presă al partidului, discuțiile au avut loc cu ocazia reuniunii Comitetului Politic, pentru Drepturile Omului și Democrație al Adunării Parlamentare EURONEST, unde Marian Lupu a participat în calitate de șef al Delegației Parlamentului Republicii Moldova.

Astfel, semnarea Acordului de Asociere a Moldovei la Uniunea Europeană este preconizată către sfârșitul lunii august–începutul lunii septembrie, data fiind confirmată de către Comisarul european pentru extindere și politică de vecinătate a UE, Stefan FULE. La rândul său, președintele fracțiunii PDM din Parlamentul Republicii Moldova, Marian Lupu, a dat asigurări că Legislativul de la Chișinău intenționează să ratifice acest Acord de Asociere până la alegerile parlamentare generale, programate în toamna acestui an.

Cu privire la liberalizarea regimului de vize în spațiul Schengen pentru cetățenii Moldovei, votul final în plenul Parlamentului European în acest sens este programat să aibă loc în perioada 24-27 februarie, la Strasbourg. Autoritățile europene au dat asigurări cu privire la o dezbatere pozitivă și un consens politic puternic, astfel ca toate procedurile oficiale la nivelul UE să poată fi finalizate în iunie-iulie a.c., iar Republica Moldova să devină următorul stat vecin al UE care să beneficieze de regim liberalizat de vize.

De asemenea, în cadrul reuniunii Comitetului au fost discutate subiecte care se referă la obiectivele Parteneriatului Estic până la următorul Summit, din 2015, precum și propunerile pentru consolidarea Parteneriatului Estic pentru perioada 2014 – 2020. Cu referire la aceste subiecte, Marian Lupu a evidențiat angajamentul conducerii RM de a utiliza într-o manieră eficientă și transparentă asistența financiară și tehnică oferită de autoritățile europene. Astfel, se așteaptă ca sprijinul financiar al UE să fie direcționat și spre susținerea businessului mic din Moldova, în special prin intermediul programului PARE 1+1 și oferirii microcreditelor, la niște condiții avantajoase.

“Ca urmare a discuțiilor constructive pe care le-am avut la Bruxelles, au fost identificate poziții comune privind ireversibilitatea parcursului european al RM, de consolidare a societății moldovenești în jurul acestei opțiuni europene, o conturare mai clară a perspectivelor europene pentru statul nostru până la sfîrșitul anului curent”, a declarat Marian Lupu. Președintele PDM a precizat că nici autoritățile de la Chișinău și nici cele de la Bruxelles nu intenționează să transforme Republica Moldova într-o platformă de confruntare între Est și Vest. “Procesul integrării europene al RM nu înseamnă stoparea dialogului cu partenerii estici, ci, dimpotriva, reprezintă o platformă de cooperare și parteneriat”, a precizat Marian Lupu, la Bruxelles.

Menționăm, de asemenea, că la invitația lui Marian Lupu, Președintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, va efectua o vizită în țara noastră la 21 martie a.c.

Moldova.org
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *