Timpul Liber

Mariana Bahnaru: „La școala bunelor maniere am elevi de la trei la 50 de ani”

A absolvit Școala superioară de teatru „B. Șciukin” din Moscova (1971). Un scurt timp a fost actriță, producându-se cu câteva roluri în spectacole de teatru, apoi – la Radio Moldova, unde a lucrat crainică mai bine de patru decenii, dar a prezentat și cicluri de emisiuni la televiziune. În 2010 i s-a conferit titlul onorific de artistă a poporului. Din 2012 este profesoară la Școala bunelor maniere din Chișinău.

Mariana Bahnaru, în afară de crăinicie, se producea în mai multe spectacole radiofonice. Împreună cu ea, cu Orchestra de muzică populară „Folclor” și cu grupuri de scriitori și actori am cutreierat mai multe sate din republică. Adeseori, din lipsă de timp, când nu reușeam să scriu schița de scenariu, Mariana Bahnaru, în calitatea ei de prezentatoare, improviza de minune textele de legătură pe care eu trebuia să le aștern pe hârtie.
De la o bucată de timp nu-i mai aud dimineața vocea la radio, cu care ascultătorii s-au deprins mai bine de patru decenii. Întrebată ce s-a întâmplat, ea a spus cu tristețe în glas: „Am fost rugată să plec acum un an și jumătate. Chiar de așa-zișii democrați veniți în fruntea Radioteleviziunii. Anul trecut am avut mai multe întâlniri în instituții de cultură și învățământ: biblioteci, școli, grădinițe etc. Într-o zi, m-a telefonat Dorina Arsenie, care a fondat Școala ABZ – școala manierelor elegante și m-a convins că arta de a vorbi frumos ține de manierele elegante. S-a bucurat că nu mai lucrez la radio. Am venit aici, fiindcă mai multă lume solicită această școală. Învăț mai multă lume arta de a vorbi frumos și corect. Am elevi de la trei la 50 de ani. Mulți dintre ei află de pe internet despre școala noastră și vin să se învețe a vorbi frumos și pentru a scăpa de unele defecte ale vorbirii. Am avut și o tânără de 27 de ani care nu putea rosti niște sunete. I le-am poziționat. Acum am un polițist, care vrea să scape de unele defecte ale vorbirii”, ne povestește profesoara Mariana Bahnaru, pasionată de munca ei didactică.

Ea ne spune că aceste lucruri le-a învățat la facultate, apoi le-a studiat din manuale. Are elevi din toată republica și toți vin cu dorința de a învăța să vorbească corect românește și pentru a învinge frica și emoțiile atunci cânt poartă o discuție cu cineva.

Dacă în sezonul estival lumea pleacă la odihnă, Mariana Bahnaru n-are vacanță, pentru că acum, când anul de studii s-a terminat, ei pot să învețe arta vorbirii la școala manierelor elegante, unde îi așteaptă cu drag Mariana Bahnaru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *