Spectacole

Mariana Curcudel: „Aș vrea să cânt măcar un cuplet alături de Laura Lavric”

A participat la mai multe concursuri naționale și internaționale. În 2010 a luat premiul I la Festivalul-concurs „Constelație muzicală” din orașul Glodeni și premiul special la Festivalul Național „Tamara Ciobanu”. Anul 2011 îi aduce premiul II la Festivalul-concurs „În grădina cu flori multe” din orașul Cernăuți, Ucraina. În 2012 s-a învrednicit de premiul III la Festivalul cântecului folcloric „Satule, mândră grădină” din orașul Botoșani, România și la Festivalul-concurs „Cântă de răsună lunca” din orașul Glodeni. În același an, se alege cu câte o mențiune la Festivalul-concurs „Maria Drăgan” din Bălăurești, Nisporeni și la Festivalul Doinei de la Casa Radio. 

Mariana Curcudel este o tânără interpretă care, prin dorul ei de cântec, încearcă să cuprindă întreg universul muzicii populare românești. Cântă de la vârsta de nouă ani. În 2003, la Liceul Teoretic „D. Alighieri”, Valentina Osoianu a întemeiat Ansamblul folcloric „Spicuța”, unde Mariana s-a înscris chiar din prima zi. Aici a cântat până în 2007. După o pauză de un an și ceva, s-a adresat din nou Valentinei Osoianu, care a inclus-o în Ansamblul folcloric „Iedera” de la Centrul Național pentru Copii și Tineret „Artico”. „Din 2009 până în prezent evoluez cu acest ansamblu pe diferite scene – cea a Palatului Național, a Sălii cu Orgă, a Operei Naționale etc. De asemenea, am mai cântat fiind acompaniată de Orchestra de muzică populară „Mugurel”, dirijată de maestrul Ion Dascăl, de Orchestra „Busuioc Moldovenesc”, condusă de Mihai Amihalachioaie, de „Rapsozii Botoșanilor” de la Botoșani, dar și de orchestra lui Ion Condrea de la Ialoveni”, afirmă tânăra interpretă.

Mariana Curcudel și-a perfecționat măiestria artistică luând lecții de canto la profesoarele Valentina Osoianu, Silvia Goncear și Raisa Bârnaz. Anul trecut, ea a mai fost laureată la Festivalul-concurs al cântecelor pascale „Pentru Tine, Doamne”, organizat de Nicolae Gribincea. „Îmi pare rău că în acest an nu prea sunt concursuri. Următoarea treaptă pe care vreau s-o ridic este Festivalul „Tamara Ciobanu”, unde trebuie să interpretezi și horă, și doină, și baladă, cântec de jale, cântec de joc și de petrecere. Bunicii și părinții sunt cei care s-au bucurat de succesele mele în domeniul muzicii. Un alt vis al meu e să cânt măcar un cuplet alături de Laura Lavric, o mare cântăreață din România, timbrul vocii căreia, precum și ținuta scenică îmi plac nemaipomenit de mult”, zice Mariana Curcudel. Repertoriul și l-a alcătuit cu ajutorul profesoarei ei, Valentina Osoianu. „Foaie verde busuioc”, „Lung e drumul dorului”, „Hai la horă și-om juca”, „Și-am zis verde foi de nuc”, „Mărita-m-aș, mărita”, „Mult mă doare inima” sunt doar câteva din cântecele pe care le interpretează Mariana Curcudel. „În muzica populară mă descopăr pe mine însămi. Folclorul nostru este veșnic, tocmai de aceea am și ales cântecul popular”, ne mai spune tânăra cântăreață.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *