ActualitateExterne

Marina Mexicană interceptează 23 de tone de cocaină

Marina mexicană a anunţat, vineri, că a confiscat 8,3 tone de droguri în Pacific, recordul său pentru o operaţiune pe mare, informează AFP.

Valoarea bunurilor confiscate a fost de 2,099 miliarde de pesos (134,5 milioane de euro), a precizat marina într-un comunicat, fără a preciza despre ce droguri este vorba, conform news.ro.

„Aceasta reprezintă cea mai mare cantitate de droguri confiscate în timpul unei operaţiuni maritime, fără precedent în istoria instituţiei”, a menţionat marina mexicană.

Captura a fost efectuată la sud-vest de oraşul Lazaro Cardenas, în statul Michoacan, pe coasta de vest a Mexicului.

În timpul operaţiunii, marina a declarat că a abordat şase ambarcaţiuni – cinci bărci rapide şi un semi-submersibil de aproximativ 15 metri lungime – şi a arestat 23 de persoane.

Cea mai mare captură de droguri din istoria Mexicului, 23 de tone de cocaină columbiană, a avut loc în noiembrie 2007.

Timp de decenii, Mexicul a fost centrul traficului de droguri către America de Nord, activitate asupra căreia un număr mare de carteluri luptă pentru control.

Statul Michoacan, în largul căruia a avut loc capturarea, este scena unor lupte constante între bandele criminale, inclusiv puternicul cartel Jalisco Nueva Generacion.

Noul preşedinte al Mexicului, Claudia Sheinbaum, care a venit la putere la 1 octombrie, a prezentat câteva zile mai târziu un „plan de securitate naţională” pentru a reduce violenţa în ţara sa, concentrându-se pe cele mai periculoase state din nord şi de pe coasta Pacificului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *